Marokkolainen Salan haaveilee pääsevänsä kokkikouluun

mamu-300x40034-vuotias Marokosta kotoisin oleva Ablla Salan asuu tällä hetkellä Turun keskustassa vaimonsa kanssa. Salan muutti Suomeen, koska suomalainen vaimo ei halunnut muuttaa Marokkoon henkilökohtaisista syistä.

Salan halusi olla lähellä vaimoaan, joten nyt Salan on muuttanut pysyvästi Suomeen ja opiskelee Paasikivi-opiston maahanmuuttajakurssilla suomen kieltä.

Salan kertoo, että hänen opiskelunsa koskevat pääsääntöisesti suomen kieltä, mutta mukana on muutakin. Joka viikko vaihtuvat teemat kertovat sen, mitä seuraavaksi opiskellaan.

Salan ilmaisee iloisella mielellä viikkojen koostuvan suomenkielisistä kirjoista, kieliopista, työelämästä, atk-tunneista ja suomalaisesta kulttuurista. Mies on innostunut tulevasta viikosta: ”Jokainen viikko on erilainen, ei tylsää.”

Mikä sitten sai miehen innostumaan suomalaisuudesta? Salan kertoo, että hänelle kieli on aina merkinnyt paljon. Hän on aina halunnut oppia puhumaan suomea ja sen vuoksi vuoden kestävä ilmainen maahanmuuttajakurssi osui miehen silmiin liiankin hyvin. Tämän syyskauden suomea opiskellut Salan puhuu suomea sen verran hyvin, ettei voisi uskoa miehen olleen opistolla näinkin vähän aikaa.

Salan lähti opiskelemaan suomen kieltä ennen kaikkea sen vuoksi, että voisi jatkossa hakea opiskelemaan ammattikouluun. Miehen haave olisi päästä kokkikouluun, koska hän pitää ruoanlaitosta. Koulun teemaviikkona ruoanlaitto aihe on miehelle mieluinen aihe.

Salan tuntuu tietävän liiankin hyvin, mitä elämältä haluaa. Haastattelussa iloisin mielin ja hyvin kohteliaasti puhuva mies ei epäröinyt sanojensa suhteen. Hän haluaa oppia suomen kieltä ja miehen intohimon huomaa. Hänen kielensä on jo sen verran selkeää ja sujuvaa, että englantiin ei tarvinnut turvautua. Salan on ottanut hyvin tosissaan sen, että jonain päivänä oppisi puhumaan suomen kieltä sujuvasti.

Salanilla on ympärillä paljon ihmisiä. Kahdesta ryhmästä koostuva maahanmuuttaja kurssi sisältää kahta eri ”vaikeustasoa” olevia oppilaita. Salan on edistyneiden ryhmässä ja kertoo tulevansa hyvin toimeen muiden maahanmuuttajien kanssa. Ryhmä on tiivis ja jokainen on hyvin omistautunut sille, mitä tekee. Kaiken lisäksi ystävällinen opettaja ja hyvä opiskelutahti motivoivat Salania. Salan kertoo opetuksen olevan hyvää ja kotitehtäviä on sopivasti.

Vaikka Salan sanoo vuoden opistolla riittävän, hänellä ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Hän pitää Paasikivi-opiston koulua hyvänä paikkana opiskella, vaikka joskus bussi matka keskustasta on hieman rankka. Salan halusi lopuksi sanoa jotain, mikä jäisi muidenkin mieleen. Salan naurahtaa lopuksi ja sanoo: ”Kiitos minun opettajalle, kaikki mennyt hyvin.”

Teksti ja kuva Päivi Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s