Kuva ja sana – Mika Korhonen

 

nallepuhnettiin-400x264

”Mutta entä jos päivä olisi oikein kaunis eikä Ansassa olisikaan Möhköfanttia – silloin häneltä menisi koko aamu hukkaan sängyssä maatessa. Mitä hänen pitäisi tehdä?”

Työstämisen tämän kohdalla aloitin jo kankaan ja tukipuiden pätkimisillä, gesson sekoitteluilla yms. . Maalasin valkoisen gessotun pohjan ensin harmaalla ja lähdin hakemaan muotoa pohjalle punaisella ja valkoisella ja siitä sitten jatkelin sitä tahtia kun tuntui aiheelliselta.

Alun perin tämä teos lähti pienestä satunnaisesta otoksesta A. A. Milnen Nalle Puh kirjaa. Olin päättänyt hakea graafista ja tiivistä ilmaisua, mietiskelin lähinnä tarot kortteja ja ikoneja. Tein joitain hahmotelmiakin, mutta ne tuntuivat aivan kaameilta. Silloin tämä kuva ikään kuin tuli ja halusi tulla maalatuksi.

Suunnittelun aloittamista on vaikeampi lähteä sanomaan. Ilmestys joka painoi tuohon työhön tuli vuonna 2009, mutta temaattisesti nuo pohdinnot menevät vielä ainakin kymmenisen vuotta siitä taaksepäin. Tekemiseen sitten meni akryyleilla päivä pari.

Oli vaativaa lopettaa kuvan työstö. Teos oli valmis, mutta en olisi millään uskaltanut jättää sitä niin raa-aksi, vaikken toisaalta tiennyt miten sitä jatkaakaan. Eräänlaista kiipeilijän huimausta kun katsoo alas eikä enää uskalla liikkua mihinkään suuntaan. Ilmaisullisesti duuni on raaka. Jokin sen takana on kuitenkin saanut tarvitsemansa ilmiasun eikä hiomisella olisi enää toivottavaa vaikutusta. Työ on valmis.

Tekijästä

Mika Kohonen

Kuvataide, luova ilmaisu erityisesti piirtäminen ovat olleet osa tätä mun touhuilua ihan lapsesta saakka. Ennemmin kuin sanoa, että olisin herännyt tai saanut oivalluksen tällaiseen ilmaisulliseen meininkiin, voisi sanoa, että nyt vain on mahdollisuus keskittyä siihen voimallisemmin.

Mielleyhtymät, eräänlaiset ajatustiivistymät ja täysin satunnaiset lentävät ajatukset löytyvät noiden  mun töiden takaa. Usein vasta tekemällä, joskus jonkin aikaa teoksen valmistumisen jälkeen, alan aavistella syitä sen takana. Yhdistävänä tekijänä duuneissani olen siis minä omalla elämänkerrallani. Töistämällä juttujani koettelen myöskin sitä sijaa ja vaihetta, jota sitten elelen tekemisen hetkillä.

Toivon että noita juttuja katsomalla näkee ikään kuin ihmisen jäljen. Jotain jota vasten katsoja voisi kenties myös heijastaa itseänsä. Aikas intuitiivisella tasollahan siinä sitten mennään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s