Neulanreikäkuva viehättää!

Huhtikuun viimeisenä viikkona päättyi valokuvauslinjamme valinnainen erilliskurssi josta myös TURUN SANOMAT kiinnostui (TS 07.05.2012, sivu 24).

Kurssiin liittyy useita erikoisuuksia ja jonkin verran tutkimustyötäkin jonka esittelyyn lehden palstatila ei valitettavasti riittänyt, siksi tässä lyhyesti hiukan lisätietoa projektista.

Kuvauksissa käytettiin pääasiallisesti itse puusta rakennettuja kameroita, yhdistettynä palkki-kamerasta lainatun rullafilmiperän kanssa. Kuvausformaatti on 6×7 cm ja reiän läpimitta n. 0,3 mm. Koska tarkkoja rakennuspiirustuksia ei mistään saa, oli projektin yhteydessä tehtävä jonkin verran omaa tutkimustyötä. Lähtökohtana oli pidettävä valmiina olevan rullafilmikasetin formaatti 6×7 cm. Koska tarkoitus oli saada “laajakulmakameraa” oli polttoväliksi määriteltävä jotain lähellä 50 millimetriä, mikä edellyttää n. 03 mm reiän halkaisijaa.

Vaikka kuvaformaatti on 6×7 cm, kameran pohjalevy on kuitenkin kansainvälisen 4×5′ palkkikamerakiinnityksen standardin mukainen, siksi kameran kiinnitystaso piti olla isompi kuin varsinainen kuvaformaatti olisi edellyttänyt. Toisaalta kameraan saa vaihtoehtoisesti kiinnitetty myös 9×12 cm:n tai 4×5 tuumaisen laakafilmikasetin. Silloin myös kuvakulma kasvaa huomattavasti.

6×7 formaatti asetettiin kuitenkin  tavoitteeksi koska filmimateriaali on tänä päivänä edelleen helposti saatavissa ja se on kohtuuhintainen. Oma kehitystyö jatkui mahdollisimman yksinkertaisen mutta silti toimintavarman sulkimen konstruktion suunnitelulla ja valmiille kameralle toimivan etsinsysteemin keksimisellä. Filmit skannattiin ja tulostettiin kuvankäsittelyn jälkeen opiston omilla laitteilla. Näyttelykuvien fyysinen koko on 40×50 cm.

Opiskelijoiden joukosta yksi kokeili hyvällä menestyksellä myös ‘Pinhole’ kuvaamista suoraan digikameran kanssa. fysikaalisten tosiasioiden takia kuvan laatu ei ole täysin verrattavissa perinteiseen filmitekniikkaan, mutta aikaansaatu efekti on omalla tavalla hyvin mielenkiintoinen ja viehättävä. Nämä kuvat on tulostettu värillisinä.

07.05.2012
Klaus Koszubatis

Kurssin vetäjä

Näyttely voi tulla katsomaan opistomme ruokasali-galleriassamme vielä alkusyksyyn asti. Ajo-ohjeet löytyvät tästä:
http://www.paasikiviopisto.fi/index.html?n=4760&Kulkuyhteydet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s