Aamut, jolloin jäisin mieluummin pysäkille

eka_bussi-682x1024
Kävelen kotikatua alas kohti bussipysäkkiä. Kiristän vähän tahtia, sillä olen taas myöhässä. Siitä on tullut yhtäkkiä tapa, vaikka aiemmin minulle oli ominaista olla aina etuajassa. Kuuntelen musiikkia ja alitajuisesti yritän kohdistaa askeliani aina kappaleen tahdin mukaan.

merkki_ok-400x266

 

Vilkaisen autot ja ylitän Itäisen rantakadun tyhjälle bussipysäkille. Bussi numero 15 saapuu melkein heti. Viiton sen pysähtymään. Kun bussikurvaa pysäkille, tajuan sen olevan täynnä. Kaikki istumapaikat on viety, ja käytävä ahdettu täyteen aivan bussin perältä aina etulasiin asti. Mahdun juuri ja juuri kyytiin. Näyttää normaalilta maanantaiaamulta.

Bussi pysähtelee jokaisella pysäkillä, ja kyytiin kipuaa aina vain lisää ihmisiä. Käytävällä seisovat ihmiset koittavat epätoivoisesti antaa tilaa, kun joku raukka juuri puolivälistä bussia haluaisi päästä ulos. On tajuttoman kuuma. Matkaa on kulunut vasta vartti.

Matkustajat tuijottavat vaitonaisina ikkunoista, välillä bussin nytkähtäessä jostain kuuluu tuskastunut huokaus. Näille ruuhkille ei ole tehtävissä mitään, ellei matkustajilta tule tarpeeksi valituksia, kuulen kuskin selittävän yhdelle opiskelijoista. Sillä hetkellä varmasti kaikki tunsivat sisällään suurta halua kirjoittaa laveasti tuntemuksistaan Turun joukkoliikenteelle. Turku.fi:n sivuilla väitetään bussimatkustuksen olevan ympäristöystävällistä ja huoletonta

 

Noin sata ihmistä vieressäni taitavat olla kanssani tällä hetkellä hieman eri mieltä.Matkaa on kulunut bussissa-400x244puoli tuntia. Jalat alkavat puutua pahemman kerran, ja säälin mielessäni vieressä seisovaa mummoa, joka hädin tuskin tuntuu pysyvän pystyssä bussin heiluessa raivokkaasti. Kaiken kukkuraksi kunnon kurvissa olen itse kaataa kyseisen mamman, kun ajatuksissani horjahdan hieman tavallista enemmän. Hymyilen anteeksipyytävästi.

Tässä vaiheessa kaikki rukoilevat mielessään, ettei bussi vain lähtisi kiertämään Myllykylän kautta. Tottakai se kiertää – ja jättää vielä jonkun traktorin taakse piiloon jääneen pikkupojan pysäkille viittomaan.
Kun bussissa vietetty aika alkaa lähestyä koulutunnin pituutta, saavumme vihdoin opiston pihalle.

matkalla1-400x200

 

Bussi kaartaa pienen u-käännöksen ja päästää valtavan ihmismäärän ulos, kaikki omille teilleen. Mietin hiljaa mielessäni, että kuukauden opintotuellani saisin joko kolme tankillista bensaa (olettaen siis, että omistaisin auton) tai puolen vuoden rajattomat bussimatkat. Lieneekö kenellekään epäselvää, kumman noista tällä hetkellä minä – tai kuka tahansa muu ruuhkabussissa matkustanut – valitsisi?

paatepysakki-1024x682

Teksti: Suvi Enala

Kuvat: Leena Ketola

(Päätepysäkki-kuva: Tiia Kormano)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s