Tervetuloa, tämä oli Turun paras koulu

Kakskerran koulua jäädään kaipaamaan
Kakskerran koulua jäädään kaipaamaan

Kakskerran homeinen koulurakennus on lohduton näky. Talon ikkunat ovat rikki. Seinistä ja lattiasta on revitty irti kaikki mahdollinen. Käytäviä pitkin kävellessä lasinpalaset narskuvat jaloissa. Vaikka on päiväsaika, rakennuksen tunnelma on aavemainen. Luokkahuoneiden taulut ovat täynnä kirjoituksia. Viestejä viestien perään, joista osasta kumpuaa kaipuu takaisin vanhaan, homeen tuhoamaan kouluun. Heti kouluun sisään astuessa voi seinältä huomata kirjoituksen: ”Tämä oli Turun paras koulu”. Miksi tätä parasta koulua ei enää ole? Miksi se on tuhoutunut?

Vuonna 2007 koulun homeongelma alkoi olla ylitsepääsemätön, oppilaat olivat jatkuvasti sairaana, eikä tilanteelle löytynyt ratkaisua. Lapset menivät lakkoon. Lopulta vappuna 2007 ratkaisu saatiin. Kakskerran koulu suljettiin.

Koulu on tuhottu ikkunoita myöten
Koulu on tuhottu ikkunoita myöten

Saarella asuville lapsille ei ole enää omaa koulua. Pieni ala-aste oli viimeinen kunnallinen palvelu alueella. Heidät, sekä kaikki Satavan alueella asuvat lapset, siirrettiin Haarlan kouluun. Tämän uudistuksen myötä lapsien koulumatkat pitenivät huomattavasti. Ratkaisua pidettiin tilapäisenä. Nyt, vuonna 2012, uudesta, pitkään toivotusta koulusta ei ole vieläkään tietoa. Kakskerran vanhemmat miettivät, miksi tähän on nyt tultu, että koulut kasvavat ja pienten kylä-yhteisöjen palvelut huononevat.

Rita Lappalainen toimii kakskertalaisten lasten opettajana Haarlan koulussa. Luokkahuoneeseen astuessa huomaa ensimmäiseksi sen, miten vähän oppilaita on. Yhdistetyssä luokassa ensiluokkalaisia on 6, ja toisluokkalaisia 12. Tässä kohtaa ei siis ainakaan ole tarvinnut murehtia siitä, että lapset joutuisivat opiskelemaan liian isossa ryhmässä. Lappalainen antaa lapsille tehtävän; kirjoittaa selonteon aamulla tehdystä pyöräretkestä. Oppilaat ottavat innokkaasti omat punaiset kirjansa esiin, joihin alkavat luomaan tarinaa. Lappalainen istuu alas ja kertoo oloista Haarlan koulussa.

Lapset kysyvät mielellään neuvoa Lappalaiselta
Lapset kysyvät mielellään neuvoa Lappalaiselta

”Lapset ovat hyvin tyytyväisiä tilanteeseen. Heillä on koulu, jossa on puhdasta, eikä heidän tarvitse sairastella. Useimmat heistä tulevat vanhempiensa kyydissä, joten he eivät joudu kärsimään pitkästä koulumatkasta kovinkaan paljon. Joskus lapset tosin joutuvat kulkemaan vuorobusseilla, ja bussi numero 72 hakee koulun lähellä olevasta liikenneympyrästä. Vanhemmat ovat tästä seikasta huolestuneista, koska liikenne on joskus vilkasta.”

Mikaelin ja Aaron mielestä Haarlan koulu on kiva koulu
Mikaelin ja Aaron mielestä Haarlan koulu on kiva koulu

Perheet muuttavat Kakskertaan, koska sen kylä-yhteisöä ja pientä koulua pidetään idyllisenä kasvupaikkana lapselle. Lappalainen myöntää, että virkamiehenä hän on tyytyväinen siihen, että on ylipäätään puhdas koulu lapsille. Mutta vanhempana hän haluaisi laittaa lapsensa mieluummin pieneen kyläkouluun. – ”Itsekin muutin perheeni kanssa aikoinaan Kakskertaan juuri tämän pienen koulun toivossa. Totta kai se harmittaa nyt, kun sitä ei enää ole.”

Suuren saaren pieni koulu aiotaan purkaa. Kaikista eniten tästä ovat murheissaan ne, jotka sitä koulua ovat joskus käyneet. Lapset eivät ole tätä koulua käyneet, joten he eivät edes osaa kaivata sitä. Vanhan, homeisen koulun käytävät ovat silti lohduttomat. Niitä kävellessään voi astia muistoja, sekä yhden suuren tunteen: murheen.

Kakskerran koulun käytävillä on aavemainen tunnelma
Kakskerran koulun käytävillä on aavemainen tunnelma

Reportaasi
Veera Heinonen, Julia Neganova, Janne Lindberg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s