Kuva ja sana – Salli Kinnunen

 

Sprawling-old-born2-785x1024 Uterus-to-be-caved3-782x1024

Vanha mestari kehittyvässä unessa

Puuduttava

tyynnyttävä

humina tyydyttää kuulijansa

Isän lämpö nukuttaa lapsensa

Onko se unta?

Olenko oikeasti luolassa?

Sprawling old-born

Aiheesta ”Täydellinen ihminen” mieleeni tuli raskaana oleva nainen, ”tehtävänsä täyttänyt ihminen”, jonka mahassa olevaa sikiötä pääsisi tarkastelemaan. Tehdäkseni kuvasta enemmän oman tyyliseni vaihdoin naisen mieheen, ja vielä mielenkiintoisemman kuvasta sain vaihtamalla mahassa köllöttelevän vauvan rauhallisesti nukkuvaksi vanhaksi mieheksi. Halusin tehdä jotain mitä en aiemmin ollut tehnyt, tarkkaa ja puhdasta jälkeä lyijykynillä anatomisesti oikeanlaisesta ihmisestä.

Uterus to be caved

Tehtävänannon toiseen osaan oli helpompi tarttua, koska ensimmäinen työ oli herättänyt varmuuden tarttua lyijykyniin uudestaan ja ajattelin surrealistisen aiheen “Uni” olevan helpompi ja inspiroivampi itselleni. Kehittelin ajatusta tehden pari päivää luonnoksia ja päädyin lopputulokseen, että luolassa istuu vanha mies – sama kuin ensimmäisessä työssä – ja luolan suu on samanmuotoinen kuin mahassa oleva reikä. Saadakseni luolaan syvyyttä ja kiinnostavampaa tarkkailtavaa, asetin katsojan syvälle luolaan. Jos kuvaan pääsisi oikeasti sisälle, luolassa olevat kivet ja seinämät muodostavat halutun efektin vain siitä yhdestä kulmasta. Kun ensimmäisessä työssä harjoittelin ihmisen piirtämistä, aiheuttivat toisen työn luolan seinämät kylmiä väreitä ja käsien vapinaa, joista pääsin ylitse noudattamalla opettajan neuvoa yksinkertaisesti aloittamalla työn tekemisen. Yllätin itseni onnistumalla mielikuvieni siirtämisessä paperille. Lopputuloksessa papparainen istuu luolan nurkassa nuotion edessä sikiöasennossa, kuin kellien isänsä vatsassa kasvot kuitenkin surullisina.

Kun katselee kuvia vierekkäin, ei ole selvää kumpi töistä olisi “Uni”, koska ensimmäinen työ on surrealistisempi ja oudompi, mutta itse en haluakaan määritellä sitä tarkemmin. Tyyliini kuuluu väännellä ideoitani ja saada niistä aina jollain tavalla mielenkiintoisempia, joten sopivaksi lopputulokseksi jäi katsojan mahdollisuus miettiä itse, onko karussa luolassa kököttäminen sikiön ankeaa unta, vai unelmoiko luolan mies kenties lämpimästä kohdusta ympärillään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s