Levykaupan perustaminen on riski

“Turun keikkapaikat vähentyvät, erikoisista kampanjoista ei pidetä ja levymyynnin menestys laskee”, Helenius ja Johansson kertovat.

“Kuunnelkaa rehellistä musiikkia“

ax1-1024x680

Levykauppa Äx on saanut alkunsa Kuopiosta 1990-luvun loppupuolella. Jussi Helenius, 36-vuotias ronskin huumoritajun omaava myymälävastaava  on ollut mukana Äxän toiminnassa perustamispäivistä lähtien.

”Ennen Äxään siirtymistä, olin töissä ensin työharjoittelijana ja myöhemmin vakituisena työntekijänä Kane Records-nimisessä yrityksessä.”

Internetin ja musiikkipalvelu Spotifyn lisääntynyt käyttö on näkynyt levykauppojen myyntimenestyksessä lähinnä CD-sinkkujen suosion laskemisessa. Spotify ei Heleniuksen mielestä palvele ainakaan bändejä, sillä ne eivät ansaitse palkkiota soitosta juuri lainkaan.

Nykypäivän musiikista ja sen tasosta Helenius vastaa suorasanaisesti, että varsinkin Suomen metalligenrestä löytyy turhaa ylitarjontaa. Monet yhtyeet ovat ehkä liiankin innokkaita saamaan musiikkinsa nopeasti kuuluviin miettimättä tuotoksensa laatua.

“Aiemminhan bändit nauhoittivat demokasetteja ja treenasivat musiikkiaan kärsivällisemmin kuin nykyään,” Helenius mainitsee.

Turun nykyinen musiikkiskene on Heleniuksen mielestä siinä mielessä huono, että livepaikat ovat vähentyneet viime vuosina. Hän kehuu Turun Klubia, vaikka sinne eivät vähemmän tunnetut bändit usein pääsekään esiintymään.

Helenius toivoo, että pysyy alan muutoksissa mukana seuraavatkin vuodet. Kahdeksankymmentä luvun suosikeikseen hän mainitsee kolme yhtyettä: Bathory, Running Wild ja Sisters of Mercy. Hän huomauttaa, että jos haluaa lähteä Äxään työharjoitteluun, voi varautua ”Urpoon ilmapiiriin, mutta hyvään meininkiimme”. Työharjoittelijan tehtävät vaihtelevat aina roskien viemisestä tuotteiden pakkaamiseen ja varastointiin sekä hinnoittelusta asiakaspalveluun.

”Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailta etenkin laajasta valikoimastamme. Levyjen ja DVD-elokuvien lisäksi myymme musiikkiaiheisia kirjoja, pinssejä ja t-paitoja sekä suuren valikoiman vinyylilevyjä, joiden myynti on saanut uutta potkua taas 2000-luvulla. Mutta on asiakkailta saatu suorempaakin palautetta mm. levykaupan kampanjoista, jotka ovat joidenkin mielestä olleet tyhmiä.”

Tällä Helenius tarkoittaa mainospalkinnon voittanutta ”Sinä olet kakkapylly”-kampanjaa, joka nostatti negatiivisia reaktioita Helsingin asukkaissa. Helenius kuitenkin mainitsee, että juuri näillä erikoisilla mainoskampanjoillaan Äx erottuu sopivasti muista Suomen levykaupoista.

Haastattelun lopuksi Helenius kehottaa kaikkia kuuntelemaan rehellistä musiikkia ja miettimään itse, mitä se todella tarkoittaa.

“Rankimmat vuodet olivat vuosina 2008-2009″

fredrik3-1024x680

Vuonna 2006 Stupido Shop-niminen levykauppa tarjosi Free Records Shopissa työskentelevälleFredrik Johanssonille kauppatilaa levyineen ja varastoineen. Pikkuhiljaa siihen tilaan syntyi levykauppa nimeltä 8Raita, jonka ovet avattiin saman vuoden joulukuussa Eerikinkadulle Turkuun. Johansson valmistautui kymmenentuntisiin työpäiviin ja jatkoi pitkää työpäiväänsä vielä iltaisin kotona,  tekemällä tilauksia ja etsimällä uusia levyjulkaisuja.

”Jopa kahdeksan levykauppaa on lopettanut toimintansa Turussa viime vuosina. Kun Spotify ilmestyi kuvioihin vuosina 2008-2009, alkoivat kaupan rankimmat vuodet; levyjen suosio romahti ja kaupan asiakkaat kaikkosivat.” Nyt tilanne on kuitenkin tasaantunut, sillä iso osa 8Raidan myynnistä on käytettyjä levyjä, joita kuluttajat suosivat edullisen hinnan takia. Levyjen lisäksi liike myy vinyylitarvikkeita sekä pääsylippuja livekeikoille. 

8raita22-400x292

 

Turun musiikkiskene on Johanssonin mielestä kaupungin kokoon verrattuna melko hyvä. Negatiivisena puolena hänkuitenkin mainitsee vähentyneet keikkapaikat. Asiallisen ja mukavan oloinen Johansson kertoo saaneensa hyvää palautetta etenkin asiakaspalvelusta. Siihen panostaminen on ollut ilmeisen tärkeää näinä levymyynnillisesti vaikeina aikoina.

Puutarhakadulle onkin nyt perustettu uusi liike Way of Life Records, jonka toivotaan vähitellen nostattavan levykauppojen suosiota takaisin raiteilleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s