Valokuvauksen opiskelu Paasikivi-Opistossa

Teksti ja kuvat Erika, Heidi ja Make.

Opistokyltti

 

Paasikivi-Opisto sijaitsee Turun Kakskerran saaressa, luonnonhelmassa ja meren rannassa. Opistolla on monien muiden opintojen lisäksi mahdollisuus opiskella valokuvausta. Valokuvauksen opinnot kestävät kahdeksan kuukautta, eli 30 opintoviikkoa. Jussi Suojanen sai valokuvausopintonsa valmiiksi viime syksynä ja opiskelee nyt kuvataidetta, Paasikivi-Opistolla. Jussi kertoi että oli päätynyt opiskelemaan Paasikivi-Opistoon siksi, että koulu oli Turussa.

’’ Se oli helppo vaihtoehto sijainnin kannalta. En edes oikeastaan katsellut muita vaihtoehtoja. Ryhmähenki oli alusta asti niin hyvä, että opinnot lähtivät sujuvasti käyntiin. ’’

Kysyimme Jussilta millaisia odotuksia hänellä oli koulutuksesta ja miten odotukset täyttyivät lukuvuoden aikana. Jussi kertoi, että osaaminen on kehittynyt valtavasti.

’’ Odotin että opin tekniikkaa ja ilmaisemaan itseäni. Tekniikan opin aika nopeasti. Kun nyt katson kuvia joita olen syksyllä ennen opintojen alkua ottanut ja vertaa niitä nykyisiin kuviin niin kehitys on huimaa. Olen kyllä tyytyväinen siihen mitä opin. ’’

Mira Vornanen aloitti valokuvauksen opiskelun nyt syksyllä 2013. Mira halusi tulla Paasikivi-Opistoon oppimaan lisää valokuvauksesta ja hän halusi kehittyä kuvaajana.

” Tähän asti olen vain harrastanut valokuvausta, enkä osaa käyttää esimerkiksi kuvanmuokkausohjelmia ollenkaan. Tulevaisuuttani ajatellen olen suunnitellut pyrkiväni ensi vuonna Turun taideakatemiaan valokuvauksen opintoihin. ”

 Rohkeutta ja luovuutta kuvaamisee

Valokuvaajalta vaaditaan visuaalista silmää ja luovuutta. Valokuvaajan on hyvä olla sosiaalinen, jotta asiakkaiden kanssa kommunikointi sujuu ongelmitta. Useille ammattilaisille valokuvaus on aluksi pitkäaikainen harrastus, jonka jälkeen siitä opiskellaan ammatti. Kysyimme Jussilta miten hän kiinnostui valokuvauksesta ja millainen suhde hänellä on valokuvaukseen.

IMG_1797-300x400

Hannu-150x150

’’ Visuaalisuus kiinnostaa. Arkkitehtuuri oli pienenä sellaista mitä olisin halunnut tehdä. Valokuvauksen näen niin, että siinä on kaksi ulottuvuutta. Tekniikassa olin jo aika hyvä, mutta luova osuus oli kokeilematta. Ajattelin, että pystyisin yhdistämään vanhaa osaamista ja oppimaan uutta päälle. Valokuvaus on myös kehittynyt rakkaaksi harrastukseksi. Se on myös sosiaalinen tapahtuma. Käymme kaverin kanssa yhdessä kuvailemassa. ’’

Asuntolaelämää

Rantakuva-400x264

 

Paasikivi-Opistossa on asuntoloita, joissa opiskelijoiden on mahdollista asua. Jussi asui valokuvausopintojen aikana opistolla ja kertoi, että siinä oli hyvät ja huonot puolensa.

’’ Aluksi en asunut täällä, mutta muutin sitten tuohon Saukkola- nimiseen asuntolaan. Asumisessa oli hyvät ja huonot puolensa. Hyviä puolia oli se, että on lähellä. Aamupalallekin voi vain kävellä. Ja sitten tämä luonto. Näin tuossa joitain peuroja ja tikka koputteli välillä puihin. Toisaalta tämä matka on vähän pitkä kun haluaa lähteä kaupungille tai kavereille. Mutta kyllä minä viihdyin.’’

Asuntolasta uusia kavereita

Myös Mira asuu opiston asuntolassa.

” Asuntolassa asuminen on ollut näin alkuun mukava ratkaisu. Olen tutustunut sitä kautta paremmin useampiin uusiin ihmisiin. En ole kotoisin Turun seudulta, joten uudet tuttavat ovat tärkeitä. ”

Hannu-ja-Juha-400x264

Kolme-kuvaa

Valokuvauksen eri aiheet

Usein valokuvaajat painottavat kuvaamisensa johonkin tiettyyn tyylilajiin. Osa pitää ihmisten ja erilaisten tapahtumien, kuten häiden tai festivaalien kuvaamisesta. Jotkut taas luonnon ja sen eläimistön kuvaamisesta. Jussi kertoi pitävänsä enemmän ihmisten touhuamisen taltioinnista.

’’ Luulin vihaavani maisemakuvausta, mutta opin että en vihaakaan. En kyllä enää sitä omalla ajallani oikeastaan tee. Lapsia ja eläimiä on kiva kuvata. Lapset on kivoja kun ne vaan touhuilee eivätkä ne välitä siitä että joku kuvaa. Olen kuvaillut näitä taideihmisiä opistolla. He ovat niin keskittyneitä maalaamiseen niin siihen voi vain hiipiä ja ottaa kuvia. ’’

Mira kertoi, että tykkäsi jo pienenä räpsiä kuvia isänsä kameralla.

” Halusin jo silloin tallentaa näkemiäni kauniita tai mielenkiintoisia näkymiä sekä dokumentoida elämääni.  Minulla on oma järjestelmäkamera: Canon Eos 60D. Sitä ennen kuvasin pitkään Canonin Powershot kameralla, josta pidin myös paljon.”

Mira Vornanen
Mira Vornanen

Koulun ulkopuolista elämä

Kori-266x400

Opistolla on hyvät mahdollisuudet vapaa-ajan harrastuksiin. Opiston alueella on frisbeegolfrata, meren ranta sekä erilaisia kuntoilumahdollisuuksia. Jussi kertoi, että hänen vapaa-aikansa kului enimmäkseen kaupungilla.

’’ En oikeastaan täällä kauheasti viettänyt, että mitä nyt tossa omalla kämpällä. Joskus saatoin käydä iltaisin luokassa tai jotain, mutta enimmäkseen vapaa-aika meni kaupungilla tai muualla.’’

Mira taas kertoi pitävänsä syksyisestä Turusta.

” Vapaa-ajalla pidän ulkoilusta. Rakastan kahviloita ja näin syksyllä on ollut ihanaa kävellä Turun kaupungilla ja katsella kauniita rakennuksia ja joenrantaa. ”

Jussin kuvia löytyy osoitteesta aplesiini.kuvat.fi.

Maisema opistolle metsänreunasta.
Maisema opistolle metsänreunasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s