PUB MÄNTY – Kuin oma olohuone

Kuvat Nea Finnholm. Tekstit Taneli Hotanen, Jere Hellsten

 

alotuskuva

 

Vierailukohteeksi valikoitunut Pub Mänty ei vaikuta ulkoisesti mitenkään erityiseltä paikalta. Kierrän talon ympäri. Baarin yhteydessä on terassi. Muuta mainittavaa ei toistaiseksi löydy, ja astun sisään. Vaikutelma ei edelleenkään merkittävästi muutu, sillä sisustus on jotenkin tylsä, ilmastointiputket ovat näkyvissä ja jalkapallohuivit puuttuvat. Mikä sitten saa ihmiset tulemaan Mäntyyn?

Tarkemmalla tutkimisella sisustuksesta löytyy hyviäkin merkkejä. Oma suosikkini on erittäin hyväkuntoinen biljardipöytä. Lisäksi seinillä olevat humoristiset taulut huvittavat. Kävelen tiskille, ja kuin tilauksesta aina yhtä aurinkoinen Männyn tarjoilija Marleena ilmestyy kuin tyhjästä. Talo tarjoaa juotavaa. En halua vielä kysyä mitään. Haastattelusta on toki etukäteen sovittu, mutta paikka vaikuttaa kiireettömältä. Ei stressiä.

 

Marleena-tarjoilee-400x300

 

 

Marleena kiipeää terassin pöydän päälle ja huutaa kadun toiselle puolelle: ”Tuu kahville!!” kuka tämä oli? – kanta-asiakas. Mieleen on jo pulpahtanut lukuisia kysymyksiä. Sisäpuolelle päästyämme valokuvaajamme Nea ottaa tehtäväkseen asiakkaiden jututtamisen, ja itse aloitin haastattelemaan Marleenaa. Hän pitää työstään paljon, koska saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Hän on 25-vuotias ja ollut alalla kuusi ja puoli vuotta.  Marleena kuvailee Männyssä kävijöitä yhdeksi suureksi hulluksi perheeksi. Merkkejä yhteisöllisyydestä ovat esimerkiksi Pubin asiakkailleen järjestämät joulu- ja grillijuhlat. Nämä toimivat kiitoksina asiakkaille siitä, että he ovat käyneet pubissa pitkin vuotta. Kaikki haastatellut asiakkaat kehuvat pubin ilmapiiriä leppoisaksi ja hyväksi.

 

kantikset-1024x454

 

 

Männyn kodinomaisuutta lisää se, että asiakkaat tuovat jopa omat lemmikkieläimensä Mäntyyn. Pub Mänty ottaa myös asiakkaidensa toiveita huomioon. Jos ravintolalla ei ole tarjota jotain juotavaa mitä asiakas haluaisi, he pyrkivät hankkimaan sitä mahdollisimman pian. Marleena on kolmevuotiaan pojan äiti. Moni voisi kuvitella, että vanhemmuuden ja ravintolatyön yhdistäminen on hankalaa, mutta Marleena ei koe asian olevan näin. Pubissa vallitsee jopa niin yhteisöllinen tunnelma, ettei edes järjestyksenvalvojia tarvita. Toki joitain pieniä käsirysyjä tapahtuu, mutta ne rauhoittuvat nopeasti. On Tiistaiaamu ja kello on vasta kymmenen. Siitä huolimatta paikka alkaa vaikuttamaan hyvin mielenkiintoiselta eikä enää lainkaan tyhjältä.

Voin hyvin kuvitella paikan viikonloppuiltana. Jopa niin hyvin, että se on pakko tulla kokemaan itse. Kun sekä Marleena, että asiakkaat kehuvat paikkaa maasta taivaisiin, on kysyttävä, onko paikassa mitään huonoa? Tulee hiljaisuus, vastaus on vaikea, ilmeisesti huonoa asiaa on vaikea keksiä. Lopulta Marleena saa suunsa auki. Kun asiakkaille käy jotain, niin se koskettaa. Baaritiskillä kerätään kolehtia edesmenneen kanta-asiakkaan muistoksi. Yhteisöllisyys vaikuttaa poikkeuksellisen vahvalta, kenties ainutlaatuiselta. Ei ole vain ”asiakkaita” tai ”työntekijöitä” vaan kaikki yhdessä muodostavat kokonaisuuden.

Baaritiski-400x236

 

Se selittää myös yksinkertaisen sisustuksen ja ulkoasun. Ne eivät ole pääasioita, vaan ihmiset. Kaikki ne,  jotka kerta toisensa jälkeen tulevat aina samaan paikkaan.

Asiakkaat kilpailevat siitä, kehen kanta-asiakas –termi yhdistetään. Osa on käynyt Männyssä vuosikymmeniä, osa vasta pari vuotta. Vastaukset ovat varsin yhteneviä monelta osin. Kaikki kehuvat paikan ilmapiiriä. ”Tänne tulin kerran, ja tänne jäin”. Marleena mainitaan myös usein, ja työntekijät yleensäkin. Kaikki pitävät toisistaan –ainakin vielä yhdentoista aikaan tiistaiaamuna.

Jos joskus sanotaan, että ulkokuori pettää , sen voidaan sanoa tehneen niin nyt, sillä kylmän ja kolkon ulkokuoren sisällä sykkii lämmin sydän.

PubManty-400x266

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s