Täydellistä soundia etsimässä

 Kuvat Anni Lempiäinen. Teksti Tony Vesalainen

efektireportaasi0544-400x266

Harrastuksilla ja kiinnostuksen kohteilla on tapana joskus karata käsistä. Eräs turkulainen efektipedaaliharrastaja sekä muusikko lupautui esittelemään työhuoneensa ja samalla selvittämään, mistä hänen harrastuksessaan oikeastaan on kyse.

Mies ja vaikuttava kokoelma

Vaikka olemme aivan tavallisen kerrostalon rappukäytävässä tiedämme pian pääsevämme työhuoneeseen, jollaista ei joka päivä näe. Ovella meitä on vastassaMiro Solkio, joka on uppoutunut efektipedaalien maailmaan. Efektipedaaleilla muutetaan yleensä kitaran tai basson ääntä soittajan tarpeiden mukaan. Lähes viiden vuoden ajan Miro on rakentanut omia pedaaleita ja samalla kerännyt tehdasvalmisteisia. Pääsemme heti tutustumaan lähemmin itse työhuoneeseen ja kokoelmaan.

Astuessamme työhuoneeseen eteemme avautuu huikea näkymä. Joka puolella on todella paljon harrastukseen liittyviä tarvikkeita, mutta kaikki on hyvässä järjestyksessä selkeästi omilla paikoillaan. Työpöydän ympärillä olevat kaapit ja hyllyt ovat täynnä itse tehtyjä sekä tehdasvalmisteisia efektipedaaleita. Käyttötarkoituksien, värien, kokojen ja muotojen kirjo on valtava. Yhteensä Mirolla on kokoelmissaan 300 efektipedaalia. Omia valmiita efektejä hän on rakentanut satoja. Hauskana yksityiskohtana havaitsimme työtuolin, jonka istuinosan verhoilu on vuosien työskentelyn aikana repeillyt. Oikeastaan verhoilusta ei ole edes puolia jäljellä.

Miron työpöydällä on paljon tavaraa, mutta kaikki on hyvässä järjestyksessä
Miron työpöydällä on paljon tavaraa, mutta kaikki on hyvässä järjestyksessä
Työhuoneesta löytyy paljon erilaisia efektipedaaleita.
Työhuoneesta löytyy paljon erilaisia efektipedaaleita.

 

Miro juottaa kolvilla komponentteja piirilevyyn.
Miro juottaa kolvilla komponentteja piirilevyyn.

“Voin näyttää teille käytännössä alusta asti yksinkertaisen säröefektipiirin valmistamisen”, Miro lupaa ja aloittaa työskentelyn. Me tutkimme seuraamisen ohessa tarkemmin itse työpöytää. Ensimmäisenä pistää silmään kolvi, jolla juotetaan komponentteja piirilevyyn tinalankaa apuna käyttäen. Lisäksi pöydällä on johtoja, virtalähde, työkaluja ja muutama tarvikehyllykkö. Pöydän vierestä löytyy kitaravahvistin, jota käytetään valmiin efektipedaalin toiminnan testaamiseen.

Seinällä on Miron “museohyllyksi” nimeämä osio, jonka efektipedaalit ovat vuosien 1969‒1979 väliltä. “Suuri haaveeni olisi joskus saada kaikki pedaalit vain niille varattuun lasihyllyyn”, Miro kertoo. Tutkimme tarkemmin hyllyn sisältöä ja jokaisessa pedaalissa voi nähdä ajan hampaan jälkiä enemmän tai vähemmän. “Kaikki toimii!”, huudahtaa Miro olkansa yli aivan kuin hän arvaisi meidän ajattelevan, ettei noin vanhoista laitteista kuulu enää pihaustakaan. Miron mielestä harrastuksen yksi hyvistä puolista on se, etteivät efektipedaalit ole kertakäyttötavaraa.

efektireportaasi0529-400x266

Efektin koeajaminen

Siirrymme takaisin seuraamaan, kun Miro juottaa osia kiinni piirilevyyn kolvi höyryten. Työskentelyn lomassa Miro kertoo oppineensa rakentelun myötä elektroniikan perusteita. Tämän kerrottuaan hän pyytää ottamaan selkänsä takana olevasta hyllyköstä minkä tahansa osan niin, ettei hän näe. Valittuamme osan näytämme sen Mirolle ja hän luettelee oudon kirjainyhdistelmän. Samat kirjaimet löytyvät lokerosta, josta otimme osan.

“En pidä itseäni guruna tai asiantuntijana. Olen vain kiinnostunut siitä mitä teen.”
“En pidä itseäni guruna tai asiantuntijana. Olen vain kiinnostunut siitä mitä teen.”

Viimeiset juotokset on tehty. Hän alkaa kytkeä erilaisia johtoja valmiin efektipiirin ja vahvistimen välille esitelläkseen meille, mitä on saanut aikaan. Miro nappaa kitaran käteensä ja alkaa soittamaan. Soinnut kulkevat piirin läpi vahvistimeen, mutta sointi on säröinen. Särkevä ääni johtuu efektipiiristä, jonka rakentajamme lupasi meille aikaisemmin tehdä. “Tästähän tuli hyvänkuuloinen. Taidanpa laittaa tämän kuoriin!”, Miro toteaa innostuneena.

Vertailun vuoksi Miro esittelee meille, miltä vastaava tehdasvalmisteinen efektipedaali kuulostaa. Ensimmäiset kitaralla soitetut soinnut vakuuttavat meidät täysin. Tehdasvalmisteisella ja kotitekoisella efektipedaalilla ei ole juurikaan eroa. Olemme todella vaikuttuneita lopputuloksesta ja miehen intohimosta harrastustaan kohtaan.

Esittelytuokion jälkeen käymme vielä aurinkoisella parvekkeella juomassa kahvia. “Kai tämä on jonkinlaista täydellisen soundin loputonta etsimistä”, Miro huokaisee.

Efektipedaalin sisälle tuleva valmis piiri.
Efektipedaalin sisälle tuleva valmis piiri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s