Joogaamalla tasapainoa ja mielenrauhaa

Teksti: Karoliina Tuomola Kuvat: Timo Virtanen

Joogasalissa on lämmin ja rauhallinen tunnelma. Vain ohjaajan ääni kuuluu salissa, kun hän avustaa joogaajia tekemään liikkeet oikein ja löytämään oikean hengitystekniikan. Alussa lausutaan mantra eli tavu tai lause, joka yhdistetään hengelliseen harjoitukseen, jonka jälkeen tunti alkaa.

Alaspäin katsova koira, aurinkotervehdys, lapsiasento, soturi… Ovatko nämä tuttuja termejä? Turun Astangajoogassa Marko Mikkilä, Katja Metsätähti ja muut ohjaajat opastavat aloittelijoita ja pidemmällekin edenneitä joogan saloihin. Turun yksikkö on profiloitunut astangajoogasaliksi, mutta tarjolla on myös yinjoogaa.  Joogasta voi nauttia kaikki iästä, sukupuolesta ja kunnosta riippumatta, ja sillä on huomattu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jooga vahvistaa kehon syviä lihaksia ja parantaa kehonhallintaa.

Joogaohjaaja Marko Mikkilä

– Kokeilin astangajoogaa alkeiskurssilla ja huomasin, että pitkästä aikaa selkäni ei tuntunut kipeältä. Päätin jatkaa harjoittelua useammin ja huomasin paljon myönteisiä vaikutuksia, joita jooga antoi. Yleinen tietoisuus omasta kehosta kasvoi, Marko kertoo- Joogassa on kyse muustakin kuin fyysisyydestä.

Kyse on niin paljon muustakin, sillä jooga ei paranna vain yleiskuntoa, vaan myös mielenhallintaa, Katja avautuu.   Stressinsietokykykin paranee ja ajatukset voivat selkiintyä joogan rauhoittavan vaikutuksen takia.

Joogaohjaaja Katja Metsätähti

Jooga ei ole vain naisten juttu

Ihmisillä voi olla ennakkoluuloja joogasta, mutta ne kannattaa unohtaa. Katja kertoo, että aluksi alkeiskurssilla saattaa olla vain muutama mies ja parikymmentä naista, mutta myöhemmin määrät tasoittuvat, kun miehetkin innostuvat enemmän. Myös Marko on huomannut samanlaisen ilmiön:   – Enemmistö joogan parissa on naisia, mutta noin 20-25% on miehiä, hän kertoo ja jatkaa:   – miesten määrä on lisääntymässä pikkuhiljaa.  Alunperin jooga on Intiasta lähtöisin ja se oli silloin ns. ”miesten juttu”.

Astangajooga vai yinjooga?

Jooga sopii kaikille lajista kiinnostuneille, sillä varsinkin aloittelijoille suunnatut liikkeet ovat melko yksinkertaisia, ja jokainen varmasti taipuu niihin. Tunneille ei tarvitse muuta kuin normaalin sisäliikuntavarustuksen, ilman kenkiä. Maton ja mahdolliset muut tarvittavat tavarat saa salin puolesta. Astangajooga on fyysisesti vaativa laji. Aloittelijoille suositellaan ensin käymään  kurssi, joka järjestetään viikonloppuisin noin kerran kuussa. Kurssin hinta on 60 e, ja sen jälkeen on joogaliikkeiden perusteet hallussa.   – Tunnilla otetaan ihan rauhallisesti, sitä ei kannata jännittää, joogaohjaaja Katja kertoo.   Yinjooga on liikkeiltään hieman yksinkertaisempaa, joten siihen ei tarvitse käydä erikseen aloittelijoiden kurssia, vaan tunnille voi vain rohkeasti tulla. Yinjoogassa avataan sidekudoksia, ja se on fyysisesti kevyempi kuin astangajooga. Ne ovat kuitenkin hyvässä vastapainossa keskenään.

Salin ilmoitustaululta löytää lukujärjestyksen ja ajankohtaiset joogatapahtumat.

Koukuttava ja kiehtova

Joogan pitkän suosion salaisuus lienee sen monipuolisuudessa; joogasuuntauksia on niin monenlaisia ja usein kaikille löytyy sopiva. Marko ja Katja kehottavatkin kaikkia tulemaan rohkeasti kokeilemaan joogaa Turun Astangajoogasalille. Monet ensikertalaiset jäävät koukkuun joogaan ja alkavat käydä säännöllisesti tunneilla. Kun liikkeitä osaa jo paremmin, voi kotona harjoitella itsekseen. Jo 15 minuutin joogaharjoituskin päivittäin tekee hyvää keholle ja mielelle.

Jooga:

  • Menetelmä, jolla voi oppia tuntemaan itseään
  • Tähtää ihmisen henkiseen kasvuun ja hyvinvointiin
  • Intiasta lähtöisin
  • Suomessa 1940-luvulla ollut jo raskausjoogaa, mutta 60-luvulta lähtien eri joogasuuntaukset ovat nousseet suosioon
  • Suuntauksia on monenlaisia, joissa on eri painotuseroja pääasiassa fyysisyyden suhteen
  • Ei oman määritelmänsä mukaan ole uskonto, mutta usein liitetään hindulaisuuteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s