”Lupa rakastaa, oikeus olla”

Pride_KASIparempi-1024x668

Teksti: Anni Liukkonen Kuvat: Sofia Smal

 

Puolen päivän aikaan Turun kaupunginkirjaston pullantuoksuiseen kahvioon harppoo mustiin sonnustautunut mies hento hymy huulillaan. Mies suuntaa askeleensa kohti kulunutta puupöytää, suoristaa puvuntakkiinsa kiinnitettyä pinssiä ja ojentuu kohti hänelle tarjottua kättä:

–  Tom Linkinen, moi.

Linkinen ei osta kahviosta mitään. Hän vetää penkin alleen, ja istuutuu ottaen rennon, mutta määrätietoisen asennon.

–  Tämä pinssi on tehty tämän vuoden Turku Pridea varten, kertoo tapahtuman koordinaattori.

Turku Pride käy toteen 

Ensimmäinen Pride järjestettiin Helsingissä vuonna 1975. Kun vuoden 2014 Helsinki Prideen osaa ottanut Roosa Laaksonen palasi juhlasta takaisin Turkuun, hän totesi kaupungin tarvitsevan vastaavanlaisen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu hanke kävi toteen, ja se onnistuttiin järjestämään vain parissa kuukaudessa. Maanantaista lauantaihin kestävä tapahtuma keräsikin arviolta 3 500 henkilöä. Tom Linkinen oli yksi heistä.

Ensimmäisessä, vuoden 2014 tapahtumassa, Linkinen antoi panostuksensa puhujan roolissa, mutta seuraavana vuonna hän tunsi haluavansa tehdä jotain muuta, enemmän.

TOM_final-266x400
Turku Priden koordinaattori Tom Linkinen on toista kertaa mukana Turku Priden kulisseissa.

 

–  Sponsoreiden järjestämistä, vapaaehtoisten rekrytointia ja sen sellaista. Ai niin, ja kirjoitin myös kirjeen Presidentin vaimolle!

Ohjelmassa oli sekä lapsille, alle 18-vuotiaille nuorille että aikuisille omat Pride juhlansa. Esimerkkejä kysyttäessä Linkinen mainitsee ravintolatempaukset, Turun yliopistolla pidetyn seminaarin sekä ”speed dating”- tapahtuman, jonka muisteleminen saa hymyn nousemaan hänen kasvoilleen.

–  Speed dating, on siis pikadeittailua, jossa toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset asetetaan pöydän ääreen noin minuutiksi tutustumaan toisiinsa, ennen kuin parit taas vaihtuvat. Se oli ihan kiva tempaus, hauska uusi kokemus.

Linkinen huomauttaa myös, että Turku Priden olemassaolo on vapaaehtoisten aikaansaannosta; jokainen tapahtuman järjestelyssä mukana oleva on auttamassa omasta tahdostaan.

–  Järjestysmiehet, roudarit, roskienkerääjät ja liikenneohjaajat. Kaikki he.

Kaikki mukaan

Tiensä Prideen ihmiset löytävät mm. sosiaalisen median kautta. Myös julisteet, flaijerien jako ja WordPress- blogisivusto kantavat hedelmää. Sponsorit ovat tapahtumalle tärkeitä.

–  Nytkin vuonna 2015 lähetettiin satoja viestejä eri firmoille ja toiminimille, jotta saataisiin sopiva määrä tukijoita mukaan. Myös poliittisilta tahoilta on tullut kannatusta.

Suhtautuminen Pride- tapahtumia kohtaan on vuosien saatossa muuttunut. Vuoden 2015 Turku Pride tuotti pääasiassa vain positiivisia reaktioita.

–  Sellaista palautetta ollaan saatu, että hyvin järjestetty, hyvin siivottu.

Linkinen kuitenkin painottaa, että on olemassa myös ihmisiä, jotka arastavat osallistua ja ”jännittävät vastalauseita etukäteen”. Heille Linkisellä on kuitenkin rohkaiseva kannustus valmiina:

–  Meillä oli siisti, väkivallaton viikko. Kaikki mukaan vaan!

Pride_MUSEO2-270x400
Kulkue, joka päättyy puistojuhlaan lähtee liikkeelle Turun taidemuseonmäeltä.

”Se oli yhtä moikkausta”

Linkinen on niittänyt kokemusta Pride- tapahtumista myös Suomen ulkopuolelta. Berliini Pride saa häneltä osakseen kiitosta monipuolisuudestaan, mutta Lontoon vastaava tapahtuma jättää miehen hieman kylmäksi sen kaupallisuuden vuoksi. Yksi Linkisen mieleenpainuvimmista hetkistä löytyykin hänen omasta kotikaupungistaan.

–  Turku Priden 2015 tasa-arvoisuuden puolesta puhuvan mielenosoituksen jälkeen me marssimme Suurtorille puistojuhlaan, minä etunenässä, ja siellä seisoessani näin kaikki ne monet, erilaiset ihmiset, jotka tulivat paikalle. Siinä oli kyse sukupuolen moninaisuudesta. Se oli yhtä moikkausta vaan, ja tuli fiilis, että kannatti tehdä enemmän.

Ei mikään puistopiknik

Vuonna 2015 Turku Priden tulevaisuudennäkymät tapahtuman jatkuvuudesta ovat hyvät, ja Linkinen vakuuttaakin, että tapahtuma tullaan järjestämään kaupungissa taas seuraavana vuonna. Vuoden 2015 slogan ”lupa rakastaa, oikeus olla” käy toteen.

–  Mutta kyse on muustakin kuin rakkaudesta.

Turku Pride ei ole pelkästään mikään puistopiknik. Se on tasa-arvon juhla, joka on täynnä erilaisia tapahtumia ja mielenosoituksia, mikä tuo yhteen sateenkaariväen ja senmieliset ihmiset.

Pride_LUKKO
Vuonna 2014 Teatterisiltaan kiinnitetty Turku Pride- lukko kuvastaa yhtäläisiä ihmisoikeuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s