Tanssija, opettaja ja koreografi

Teksti: Astrid Aalto Kuvat: Lisa McWhirter

Parisenkymmentä nuorta naista astuu tanssisaliin ja valmistautuu balettiharjoituksiin. Opettaja aloittaa tunnin varmoin ja tottunein ottein, eikä ihme, sillä hänellä on pitkä kokemus tanssin saralta. Hän on opettaja, koreografi ja tanssitaiteilija. Hän on Raija Lehmussaari.

Äiti vei neljävuotiaan Raijan jumppatunnille, mutta niistä hän ei kuitenkaan innostunut. Mieluinen harrastus löytyi vasta vuoden kuluttua, kun viisivuotias Raija kokeili balettia. Hän harjoitteli ahkerasti joka päivä Liisi Hallaan ohjauksessa Tampereella ja jo seitsemänvuotiaana hän kiersi esiintyvän ryhmän kanssa ympäri Suomea.

Tanssista tuli Raijalle intohimo ja elämäntapa. Raijan vanhemmat eivät halunneet hänestä ammattitanssijaa, vaan toivoivat hänelle jonkin akateemisen koulutuksen. Niinpä Raija hakeutui Turun yliopistoon opiskelemaan ruotsin- ja ranskankielten opettajaksi. Tanssi ja koreografin työt pitivät hänet kuitenkin niin kovin otteessaan, että kielten opettajan töitä hän ei ole ehtinyt tehdä päivääkään.

Lehmussaari on niin antautunut tanssille, että hän on pyörittänyt omaa tanssikoulua jo huimat 43 vuotta.

–Opettamisessa parasta on se, kun saa seurata tanssijan kehitystä aloittelijasta lavalla loistavaksi ballerinaksi, hän kertoo.

–Koreografin työssä ja tanssissa nautin eniten suunnitteluvaiheista ja taustatöistä sekä yleisön kohtaamisesta ja eläytymisestä, hän iloitsee.

Lehmussaari on opettajana tiukka, mutta rakastava. Välillä oppitunneilla saattaa kajahtaa pohjimmiltaan lempeä huuto:

–Voisin nukkua yöni rauhassa, mutta en saa nukuttua, koska ajattelen teidän piruettejanne!


Lehmussaari on ollut mukana perustamassa vuonna 1981 Aurinkobalettia, turkulaista tanssiryhmää, jonka teokset olivat alun perin nykybalettia, mutta joka nykyään esittää nykytanssiteoksia. Hän on tehnyt lukuisia koreografioita, joista hän kertoo mieleenpainuvimmaksi teoksen nimeltä ”Palanen taivasta”. Erityiseksi tämän teoksen tekee se, että sitä esitettiin jopa 24 vuotta. Vuoden 2014 syksyllä ensi-iltansa sai teoksen uudistettu versio, ”Viides taivas”.

Lehmussaari on palkittu useilla palkinnoilla, joista merkittävin on ehdottomasti Tanssitaiteen valtionpalkinto. Hänellä on myös Lönnrot –mitali, Vuoden turkulainen -palkinto sekä oma nimikkopuu Turussa.

Tunnin loputtua tanssijat lähtevät salista, mutta Raija Lehmussaari jää vielä sinne, sillä hänen työpäivänsä ei ole vielä ohi.  Seuraava ryhmä odottaa jo innokkaana ovien ulkopuolella. Töitä riittää kokeneelle tanssitaiteilijalle enemmän kuin tarpeeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s