Aika metka aikamatka

Tuore kulttuuriravintola nimeltä Baari täytti suuret saappaat avatessaan vappuna 2015 ovensa Aurakatu 14 tiloihin, jossa on aikaisemmin ollut monia nimekkäitä ravintoloita, kuten Onnela.  Aluksi Baari ulottui vain alkupuolen pubi-osioon, mutta saman vuoden marraskuussa Baari laajensi tilojaan perälle, josta löytyy diskopuoli.

Haastattelin Baarin ohjelmapäällikköä, 39-vuotiasta Juho Kaistia. Kaisti kertoo valmistuneensa kone -ja metallipuolelta aikoja sitten, muttei ole tehnyt päivääkään niitä töitä. Teatteri ja ravintola-ala ovat kuitenkin Kaistille tuttuja työpaikkoja. Muun muassa Lapissa, Helsingissä ja jopa Espanjassa työskennellyt Kaisti sai idean lämminhenkiseen mummolan näköiseen kapakkaan, jota on sisustuksen myötä yritetty jäljitellä.

juho_kaisti
Baarin ohjelmapäällikkö Juho Kaisti

Baari huokuu retrohenkeä, ja sisään astuessa 70-luku suorastaan hyökkää päälle. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy vanhaan musiikkiin ja räikeisiin tapetteihin. Paikkaa tutkiskeltua enemmän silmiin osuu pieni teatterilava ja sen vieressä olevat keinut. Keinujen vierestä löytyy tyynyillä täytettyjä ammeita, joihin voi rojahtaa tuoppi kädessä. Muita istuinvaihtoehtoja on tarjolla kovien puutuolien, nojatuolien ja sohvien kautta. Seinät ovat koristeltu seinämatoilla, tauluilla ja julisteilla. Istumapaikkojen läheisyydestä löytyy vanhoja Aku Ankkoja. Mikäli keinuminen tai vanhojen lehtien lukeminen ei innosta, voi Baarissa viettää aikaa kasibittisen Nintendon, pöytäfutiksen tai vaikkapa lautapelien kanssa, joita Baarista löytyy vino pino. Baarin takaosasta löytyvä discopuoli avaa asiakkaalle aivan uuden maailman. Hämärän yökerhopuolen uumenista löytyy auto, lisää keinuja, tynnyreitä sekä tietenkin tanssilattia.  Hauskana lisänä eräässä seinässä on kiinnitettynä jonkinnäköinen jaloille tarkoitettu kuntosalilaite, jolla asiakkaat usein kilpailevat leikkimielisesti kenellä on eniten voimaa jaloissa. Discopuolelta pääsee kätevästi patiolle, josta löytyy vielä kolmas baaritiski. Tiskin ohella pation vetonaulana toimii asuntovaunu, jossa sateisella kelillä voi rauhassa sytyttää tupakan kastumatta.

poytafutis

yleisnakyma2
Keinut ovat todella suosittuja istumapaikkoja Baarissa

Sisustusapua Baari on saanut Elina Saaristolta, joka vaikuttaa Tampereella. Rekvisiittaa on löydetty kirpputoreilta, kuolinpesistä sekä erilaisista huutokaupoista. Baarin sisustuksesta mielenkiintoisen tekee sen, että jokaisella esineellä on oma historiansa. Tavaraa etsitään jatkuvasti lisää, ja huhujen mukaan diskopuolelta löytyvä oikea auto vaihtuu pian uuteen.  Kaisti kertoo tilan suunnittelun ja sisustamisen olevan hieman hankalaa, sillä kyseessä on vanha rakennus joka on hyvin sokkeloinen. Varsinkin ensimmäistä kertaa Baarissa asioiville tilan hahmottaminen voi olla vaikeaa, sillä tila tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan.

yleisnakyma111

auto2

Baarin ikäraja on k-20. Asiakaskunta kuitenkin sisältää juuri 20-vuotta täyttäneet, keski-ikäiset ja jopa sitäkin vanhemmat. Baari on paikka, jossa kenellekään ei tule tylsää. Baarissa onnistuu niin rauhallinen seurustelu kuin villi bilettäminenkin. Paikka on kuin luotu ihmisille, jotka haluavat edes hetkeksi irrottautua teknologian kahleista ja tehdä aikamatkan menneisyyteen. Nykypäivän mukavuuksista voi luopua jättämällä älypuhelimet Baarin omaan älypuhelinnarikkaan, joka on kerännyt paljon suosiota asiakkaiden keskuudessa.

Juomalistasta löytyy tämän päivän perusjuomat sekä mukaan on mahtunut myös joitakin retrodrinkkejä. Monipuolisen juomalistan lisäksi Baarissa tapahtuu lähes päivittäin jotain. Tapahtumakalenteri on täynnä bingoa, pienten bändien keikkoja, leffailtoja sekä stand-upia. Tapahtumat ovat ilmaisia, ja jokaiselle löytyy jotakin.

tekeminen1

Kyselin Kaistilta tulevaisuuden suunnitelmista, ja hän kertoi tulevaisuuden näyttävän hyvinkin valoisalta. Tapahtumat pidetään edelleen monipuolisina ja sisustusta pyritään kehittämään. Kaisti kertoo suunnitelleensa patiolle talveksi luistinradan, jota voi käyttää päivällä. Baari jatkaa samoilla linjoilla kuin tähänkin asti, kuitenkin kuunnellen asiakkaiden toiveita.

baaritxt

 Teksti ja kuvat: Nanita Jääskeläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s