Elämänmakuista sarjakuvaa

Astuessamme sisään liikkeeseen meille tulee olo, että olisimme itsekin sarjakuvassa. Räikyvän oranssin ja liilan sävyt hallitsevat kaupan värimaailmaa ja pienessä tilassa tuntuu olevan kirjoja ja lehtiä valtavasti. Olemme Turun Sarjakuvakaupassa, joka sijaitsee Linnankadulla kirjastoa vastapäätä.

Vaikka kello on vasta yksitoista maanantai aamuna, liikkeessä on täysi tohina. ”Tulimme juuri Helsingistä sarjakuvafestivaaleilta ja puramme autoa” Vilenius kertoo. Ensimmäinen asiakaskin ilmestyy pian jälkeemme tutkailemaan valikoimaa.

kollaasi3

retromies1

Maijastiina Vilenius on yksi kaupan perustajajäsenistä kahdeksan muun lisäksi, muun muassa Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi on yksi heistä. ”Perustamiskokous pidettiin 2009 ja avajaisia vietettiin tammikuussa 2010. Kokopäiväisenä liikkeessä työskentelee kuitenkin vain kaksi ihmistä.” Vilenius kertoo.

maijastiina2

Turun Sarjakuvakaupalla on myös nettikauppa, jonka tilausten hoito kuuluu normaaliin työpäivään kulkuun. Itse liikkeessä asiakkaita käy vaihtelevasti 10-20 päivässä. Monet tulevat esimerkiksi joulun aikaan kyselemään lahjasuosituksia, tai muuten vain katselemaan ja ihmettelemään. Vileniuksen mukaan tuottoisimpia asiakkaita ovat kuitenkin vakioasiakkaat, jotka tietävät mitä tahtovat.

Nykyään tuntuu, että kaikella ja kaikkialla menee huonosti, kysymme Vileniukselta miten sarjakuvabisneksellä hänen mielestään menee. ”Vaikea kysymys… onhan se kirja fyysisenä esineenä laskenut suosiotaan, mutta koska olemme alan erikoisliike myös hyödymme siitä, että esimerkiksi marketit ja tavaratalot ovat vähentäneet kirjojen ja sarjakuvien myyntiä.”

Kysymme mitä sarjakuvaa hän suosittelisi ihmiselle, jonka sarjakuvatietämys perustuu Aku Ankkaan. ”Riippuu paljon siitä millaisista asioista hän on kiinnostunut tai mikä ei missään nimessä kiinnosta. Joillekin esimerkiksi piirustusjälki on tärkeää, jotkut pitävät karkeammasta tyylistä. Nautin omaelämänkerrallisista sarjakuvista ja saan niistä eniten irti, joten niitä on myös minun helpoin lähteä suosittelemaan.” Vilenius kertoo.

Muistiinpanoissamme lukee kysymys, kumpi on parempi DC Comics vai Marvel, jotka ovat tunnetuimmat sarjakuvakustantamot, mutta jutellessamme meille selviää ettei Vilenius innostu supersankari sarjakuvista. ”Itse tykkään elämänmakuisista, samaistuttavista ja rouheista sarjakuvista. Tällä hetkellä yksi lemppareistani on Megg, Mogg ja Pöllö, jonka luoja australialainen Simon Hanselmann oli myös Helsingin sarjakuvafestareilla. Olin siellä ihan intsinä fanityttönä ja pukeuduin jopa sarjakuvan hahmoksi” Vilenius naureskelee.

kollaasi2
Sarjakuvakaupan yläkerrasta löytyy näyttelytila jossa on kuukausittain vaihtuva näyttely. Tällä hetkellä esillä on Kari Sihvosen töitä.

Sarjakuvamaailma sisältää paljon muutakin kuin vain kaikkien tuntemat supersankarit. Olemme varmoja, että pienestä puodista löytyisi jokaiselle jotain luettavaa.

super1

TEKSTI: Sallamaari Niittymäki ja Sanni Halkivaha

KUVAT: Sallamaari Niittymäki ja Annakaisa Herranen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s