Kahvia ja ajatuksia vanhan suurtorin sydämessä

Kahvilan ideologiset juuret ulottuvat 80-luvulle. Siellä syntyneet ajatukset ovat siirtyneet Yliopistonmäeltä vanhalle suurtorille. Tämän Kirjakahvilan alkuperäinen idea oli vanhentuneen puurakennuksen kunnostaminen ja vaikeasti saatavilla olevan tutkimuskirjallisuuden esillä pitäminen.

kirjat-hintalapulla-pystyw

Tänä päivänä Kirjakahvila on myös sisäänkäynti Turun alakulttuuriin, jossa opiskelijat, nuoret ja erilaiset vähemmistöryhmät löytävät vapaan oleskelutilan ja oman yhteisönsä.

Turun alakulttuuri ilmenee harvemmin kirkkaassa päivänvalossa, mutta täällä sen läsnäolo on aistittavissa. Boheemi sisustus sekä elämisen merkit, kuten kahvin tuoksu, puheen sorina ja kulunut nahkasohva tuovat mukanaan ympäristöönsä ajatusmaailmaa, jota voisi helpoiten kuvailla sanoin ”underground”. Festari ja Punk tyyliset tarrat koristavat vessan seiniä ja vapaasti lainattavissa olevia kirjoja löytyy joka puolelta kahvilaa. Kansalaisoikeus ja anarkismi piileskelevät jossain taustalla, ei uhkaavana mutta kuitenkin läsnä.

asiakas-kirjat_kollaasi
Kuvassa asiakas Santeri Seessalo

Tila muistuttaa olohuonetta ja sitä se myös on tälle kahvilayhteisölle. Kahvila on täysin voittoa tavoittelematon ja pyörii puhtaasti vapaaehtoistyöllä. Tämän takia asiakkaan ja työntekijän raja on häilyvä, sillä monet ovat päättäneet antaa tukensa kahvilalle oltuaan sen asiakkaana.

kassa-pystyw

Poliittisesti sitoutumaton, uskonnollisesti neutraali ja vapaa suhtautuminen on oiva kasvualusta kulttuurille ja pienet kokeilut saavat vapaasti elää. Kuulostaako solidaarisuus kahvi tutulta? Eikö? Kyseessä on siis käytäntö, jonka avulla voit maksaa jonkun toisen kahvin ja antaa näin hyvän kiertää, kertoo kahvilan ylläpitäjä ja osuuskunnan sihteeri Saana Rusi. Yhteisen hyvän tavoittelu näkyy myös täysin vegaanisessa tarjoilussa, jonka perusajatuksena ovat tietenkin eläinoikeudet. Sekin on osa kahvilan omaa identiteettiä. Vegaanista ruokaa on tarjolla melko harvassa paikassa, mutta kysyntä kasvisruokailuun on vähitellen noussut viime aikoina ja se onkin tuonut kahvilalle lisää asiakkaita. Suosituin tuote on täytetty sämpylä, mainitsee Saana.

poytia_vessa_kollaasi

Saana Rusin mukaan kahvilan erityispiirre on myös että sen taustalla on osuuskunta, jossa on jäseniä noin 100. Käytännössä osuuskunnan hallitus tekee kahvilaa koskevat päätökset. Kyseinen tapa on toiminut hyvin, ilman ongelmia. Kahvilassa Ihmiset ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja jokainen saa kertoa oman mielipiteensä tai ehdottaa mitä he haluavat lisätä tähän yhteisöön.

Vasemmalla Saana Rusi ja oikealla Saara Kajava
Vasemmalla Saana Rusi ja oikealla Saara Kajava

Hetken ajan tutkiessani kahvilan tiloja huomaan miten helposti uppoudun miettimään, kuinka erilainen paikka tämä on. Jollain tavalla tämä paikan löytävät juuri nämä ihmiset, pelkällä kuulopuheen perusteella. Ihan kuin jokin sanomaton kutsu tai yhteys vetäisi näitä ihmisiä puoleensa. Itse olisin tavallisena päivänä luultavasti kävellyt ohi ja tuskin edes huomannut paikan olemassa oloa. Mutta nyt tiedän että täältä löytyy jotain ainutlaatuista.

teksti: Tero Savila

kuvat: Laura Karhu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s