Aina tavoitettavissa

On tavallinen iltapäivä tavallisessa kaupungissa. Nuori mies kantaa ruokaostoksiaan, perheenäiti työntää lastenvaunuja yli suojatien ja vanhempi rouva odottaa pysäkillä seuraavaa linja-autoa saapuvaksi. Vaikka edellämainittujen henkilöiden perjantain kulku on luultavasti täysin toisistaan eroava, on yksi asia silmiinpistävän identtistä; jokaisen katse on tiukasti keskitetty alaspäin, oman puhelimen näyttöön.

Matkapuhelimien markkinoille saapumisen myötä elämämme on helpottunut rutkasti. Kännykän avulla voimme tehdä töitä, sekä pitää yhteyttä ystäviimme ja perheeseemme. Voimme tallentaa tärkeät hetket nopeasti, löytää tietoa internetistä sekunneissa ja jakaa kaiken helposti muille, mikäli tahdomme. Mitä enemmän ominaisuuksia puhelimemme tarjoaa, sitä enemmän sitä käytämme.

“On aika ahdistavaa, kun tuntuu, että koko ajan pitäisi olla tavoitettavissa” tuumii 35-vuotias Julian. Hän käyttää itse puhelinta lähinnä netin jakamiseen ja tavalliseen yhteydenpitoon, mutta pystyy helposti olemaan ilmankin. Kokeilumielessä Julian on ollut jopa viikon ilman puhelinta ja suosittelee sitä testattavaksi jokaiselle.

Julian muistelee, kuinka nuorena haettiin kaveria suoraan kotiovelta sopimatta etukäteen viestillä tai puhelulla.

Keskustassa vastaan kävelee jatkuvasti ihmisiä naputellen raivoisalla vauhdilla viestiä toisensa perään. Jos kännykkä ei juuri sillä hetkellä ole käytössä, voi toisella katsahduksella kuitenkin huomata sen lepäävän omistajansa käden tiukassa puristuksessa. Kun taas seuraa vierestä bussia odottavia ihmisiä, voi nähdä, miten lähes jokainen on uppoutuneena puhelimensa tarjoamaan maailmaan. Hereille säpsähdetään kuin unesta bussin kurvatessa pysäkille.

Aurinkoinen sää on houkutellut ihmisiä myös terasseille ympäri Turkua. Kahvilla istuvat kaverukset keskustelevat keskenään, mutta keskeyttävät puheensa aina tasaisin väliajoin tarkistaakseen saapuneet viestinsä. Paikalliset nuoret taas ovat kokoontuneet viettämään perjantai-iltaa kauppakeskuksen edustalle. Vaikka ympärillä on valtava määrä ystäviä, puhelimet tuntuvat silti kiinnostavan enemmän. Vieressä olevalle kaverille on helppo vastata nostamatta katsetta kertaakaan pois ruudulta.

Hansakorttelin edustalla istuskelevilla nuorilla on käsissään tupakkaa, nuuskakiekkoja ja älypuhelimia.

Akusti, 30 vuotta, huomauttaa ihmisten näyttävän tavattoman apaattisilta näppäillessään kännykkäänsä. Hän itse käyttää puhelintaan paljon esimerkiksi töiden tekemiseen, mutta pyrkii välttämään sen jatkuvaa käyttöä läheistensä seurassa. “Pitää kuitenkin muistaa elää tätä elämää tässä hetkessä.”

Akusti tappaa aikaa kännykän parissa odotellessaan kavereitaan.

Niimpä niin. Vaikka matkapuhelimet ovat tuoneet meille mukanaan rajattoman mahdollisuuksien maailman, on tärkeää huomata, miten monta mahdollisuutta se on vienyt mukanaan. Kuinka monta ystävän kertomaa tarinaa onkaan kadonnut näppäinäänten sekaan? Entä kuinka monet ystävälliset silmät olemme jättäneet huomiotta tuijottaessamme älypuhelimiemme kalpeaa valoa?

Ehkä meidän pitäisi muistaa välillä tarkistaa, ovatko puhelimet edelleen omistuksessamme, vai omistavatko ne todellisuudessa sittenkin meidät?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s