Henttulan luomutilalla

Teksti ja kuvat: Nenna Lähteenmäki & Antti Lempinen

 

Suomalaisen maitotilallisen Elina Henttulan tila on ollut saman suvun hallussa jo yli 450 vuotta. Se ei kuitenkaan ollut Elinalle itsestäänselvyys jäädä jatkamaan tilaa. Hän aloitti lukion jälkeen agrologi-opinnot, jotka osoittautuivat kuitenkin mielenkiintosiksi. Lisäksi muutaman kuukauden asusteleminen kaupungissa alkoi jo ahdistaa, joten hän päätti 19-vuotiaana jäädä hoitamaan kotitilaansa. Tila siirtyi kuitenkin Elinan nimiin vasta 24-vuotiaana, kun hän oli saanut opinnot suoritettua.

IMG_3668

IMG_3553

Tilalla on tällä hetkellä lypsylehmiä n. 20 kappaletta ja nuorkarjaa 25 päätä. Suurin osa lehmistä on Suomenkarjaa, eli Itä-Suomen karja (ISK, kyyttö), Pohjois-Suomen karja (PSK, lappalainen) sekä Länsi-Suomen karja (LSK, länskäri). Joukkoon mahtuu myös muutama Friisiläinen (HOL, Holstein) sekä yksi Ayrshire (AY).

Lisäksi tilalla on muitakin eläimiä, 4 lammasta, 2 kesäpossua, parikymmentä kanaa, 3 kappaletta navettakissoja sekä perheen Collie.

Aamu alkaa 5:30. Lypsykone pärähtää käyntiin hieman ennen kuutta, ja pihalta kuuluu lehmille tuttu huuto ”Lypsylle!”. Lehmät tulevat asemalle lypsylle 4 lehmän ryhmissä.  Ryhmäkoot saattavat vaihdella montako lehmää on lypsyssä. Lehmille heitetään ruokakuppiin rehua, jota voivat syödä lypsyn aikana. Aluksi lehmien vetimet pyyhitään lypsyliinalla, jonka jälkeen vetimistä otetaan esisuihkeet erilliseen kippoon. Tämän jälkeen lypsykone laitetaan kiinni vetimiin.

IMG_3738

IMG_3698
Lypsin kiinnitetään lehmän vetimiin.

IMG_3727

Ryhmä poistuu, kun kaikki ryhmän lehmät ovat valmiita. Vetimet rasvataan ja niihin suihkutetaan suihketta. Lypsyn jälkeen lehmät menevät syömään rehua joka on talikoitu ruokintapöydälle. Lisäksi lehmät saavat kioskilta lehmäkohtaisen määrän väkirehua. Ruokailun jälkeen lehmät käyvät makuulle parteen, joka on kuivitettu turpeella ja oljella. Lehmät lepäilevät ja märehtivät.

IMG_3791IMG_3607

Kesäisin lehmillä on vapaa kulku navettaan sisälle sekä laitumelle, mutta kuumina kesäpäivinä lehmät pysyttelevät viileässä navetassa ja lähtevät usein iltalypsyn jälkeen laitumelle.

Vasikoita tilalla hoitaa imettäjälehmä. Se juottaa oman vasikkansa lisäksi kahden muun lehmän vasikkaa. Yksi friisiläisvasikka on pulloruokinnalla, koska se lähtee kasvattamolle kasvamaan.

IMG_3780

Aamulypsy on valmis noin puoli kahdeksan aikaan. Lypsyn jälkeen Elina syö aamupalaa ja katsoo samalla lapset lähtövalmiiksi kouluun. Aamupalan jälkeen otetaan pienet aamutorkut ja viedään nuorimmainen lapsi hoitoon.

Päivisin hääräillään joko navetassa tai pellolla. Välillä käydään syömässä ja puoli viiden aikaan alkaakin taas iltalypsy. Puoli seitsemän aikaan alkaa iltalypsy olla kunnossa, paitsi kesäisin iltalypsyn jälkeen kutsuvat peltohommat, jotka voivatkin jatkua lähemmäs puoleen yöhön asti. Kirjanpitoa on myös jonkun verran.

IMG_3630

Elina kokee työssään haastavimmaksi aamuheräämiset lypsylle, varsinkin nyt kun aamut ovat pimeitä. Myös paperi- ja kirjanpitotyöt ovat haastavia, koska Elina inhoaa paperitöitä.

Palkitsevimmaksi työssään Elina mainitsee ”nähdä onnelliset, hymisevät märehtivät lehmät.”

IMG_3825

Elinan on itse järjestettävä vapaa-aikaa esimerkiksi jättämällä pois tylsiä kotitöitä ym. iltaisin, jotta hän ehtii harrastamaan liikuntaa.  Elina on palkannut jonkin verran kesäisin kesätyöntekijöitä karjanhoitotöihin, jotta hän pääsee vapaalle useammin, vuosilomapäivät kun kuluvat usein kylvö- tai rehuntekotöissä.

Elina harrastaa vapaa-ajallaan lenkkeilyä perheen koiran, Taavin, kanssa.

Elinan sanoin: ”lehmiin kiintyy, varsinkin vanhempiin suosikkilehmiini, joita olen useamman vuoden lypsäskellyt. Ilkeitä potkijalehmiä ei sen sijaan ole pahemmin tullut ikävä.”

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s