Älä anna somen hukuttaa

Tutkimuksen mukaan sosiaalinen media aiheuttaa nykypäivänä ulkonäköpaineita erityisesti murrosikäisille tytöille. Tuotemerkki Dove tilasi vuonna 2015 TNS Gallupilta tutkimuksen, jonka mukaan puolet 12-19-vuotiaista tytöistä kokee somen aiheuttavan ulkonäköpaineita. Kyseisen tutkimuksen mukaan ikäryhmästä jopa 93 prosenttia on kokonaisuudessaan tyytymättömiä ulkonäköönsä, kun taas murrosiän alussa olevista tytöistä kolme neljästä kokee tyytymättömyyttä. Nuorten keskuudessa Instagram ja Snapchat ovat nähtävästi suosituimpia sovelluksia kuvineen ja videoineen, joissa esiintyy hyvännäköisiä ja hyvävartaloisia henkilöitä. Ihanneminää yritetään nykyään kuitenkin muuttaa realistisemmaksi suosimalla esimerkiksi entistä enemmän normaalipainoisia malleja. Tämä ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Instagramia selaillessa mieleen eksyy helposti ajatuksia, joissa toivoo näyttävänsä samalta kuin kyseisissä kuvissa olevat henkilöt. Ilkeät kommentit ovat saaneet aikaan sen, että 11% tytöistä on alkanut pitää itseään vähemmän viehättävänä kuin aiemmin. Laihuuden ihannointi on myös osa nykypäivää, joka kumpuaa useimmiten mallimaailmasta. Tästä äärimmäisenä todisteena on esimerkiksi vuonna 2010 anoreksiaan kuollut ranskalaismalli Isabelle Caro. Mikä saa aikaan sen, että laihuus on se juttu? Olen sitä mieltä, että sosiaalinen media tarjoaa mallia, jossa näytetään usein tekaistu kuva henkilöstä, jossa meikkiä on käytetty enemmän kuin tarpeeksi ja vartaloa on muokattu kapeammaksi. Kuvissa henkilöt ovat usein myös mahdollisimman edustavasti. Nämä asiat kuitenkin unohdetaan helposti ja paineita syntyy epärealistisista kuvista.

Ryhmäpaine vaikuttaa mielestäni nuorten käsitykseen ulkonäöstään. Hyväksynnän hakeminen on syy haluun sulautua joukkoon ja monia painaa pelko yksin jäämisestä. Myös murrosiän koetellessa keho muuttuu ja uuden itsensä hyväksyminen vie useimmilla aikaa. Julkisuuden henkilöt ovat usein erityisesti nuorten idoleita, joihin halutaan samaistua. Nuoret seuraavat heitä eri sosiaalisen median kanavissa, joissa julkaistaan jatkuvasti uutta materiaalia. Heille syötetään kuvia hoikista ihmisistä ja erilaisia mainoksia laihdutusvaihtoehdoista. Mikään ei pysäytä tätä tulvaa. Se vie nuoret mukanaan ja hukuttaa lopulta heikoimmat.

Mitä asialle voitaisiin tehdä? Mielestäni tarvitaan enemmän tekoja ja vähemmän puhetta. Edistysaskeleena pidän sitä, että Ranska kieltää nykyään sairaalloisen laihojen mallien käyttämisen. Julkisuudessa tulisi myös nostaa esille henkilöitä, jotka edustavat tervettä kehonkuvaa. Jokainen meistä voisi myös muuttaa ajattelutapaansa niin, ettei anna sosiaalisen median sisällön kaivautua liian syvälle. Kun seuraavalla kerralla menet huoneeseen, jossa on peili, katso itseäsi ja mieti, mikä on kaunein piirre tai asia, jonka näet itsessäsi. Jos pidät vaikkapa eniten silmistäsi, mieti, että kukaan ei omista sellaisia silmiä. Ne ovat sinun. Sinä olet sinä.

 

 

Teksti: Sofia Pulkkinen

Kuva: Pixabay

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s