KEHTAATKO?

Suomalaisille juotetaan äidinmaidossa kehtaamisen perusteet – et kehtaa.
Jos sitten menet joskus kehtaamaan, niin pyydä ainakin anteeksi sitä. Mieluusti useampaan otteeseen ja kaikilta.

Nöyrä kansa ei paljoa itseään kehu, eikä nosta jalustalle. Jos jotain osataan, sitä pitää mielummin isoon ääneen vähätellä, ettei kukaan vain luule, että olisit itsestäsi ylpeä. Mieluiten myös mainitset, ettet mitään oikeasti osaa, tuurilla vain.

Toisten vähättely ja kateellisuus liittyvät kehtaamiseen todella paljon ja väitänkin, että kehtaamisen kanssa liikkuu kateellisuus käsi kädessä. Ei kehdata, koska joku voisi siitä näpäyttää ilkikurisesti.

Jokainen meistä voi varmastikin samaistua tilanteeseen, jossa naapurin Pentti on ostanut uuden auton. Mersun. Täytyy olla Pentillä sivubisneksiä, laitonta jopa. Miten se nyt kehtaa edes liikkua tuollaisella upouudella autolla. Saisi laittaa sen jonnekin piiloon. Entäs kun Pirkko-serkku on facebookissa kovaan ääneen selitellyt kuinka ihanaa on, kun tytär menestyy mallimarkkinoilla, ulkomailla jopa. Kehtaakin kehua omaa lastaan. Julkisesti. Malleilla ei ole koskaan kaikki hyvin. Ei varmasti ole.

Jos jotain osaa, niin siitä ei kannata puhua. Ollaan mielummin hiljaa ja jos se osaaminen nyt vahingossa tulee puheeksi jossain, niin vastataan mieluiten “enhän minä nyt niin hyvä siinä ole”.

Kyllä sinä olet. Lopetetaan kaikki se ylenpalttinen vähättely ja kehtaamisen kulttuuri. Aletaan rohkeasti tuomaan itseämme enemmän esille. Kaikki voivat varmasti kehittyä enemmän omassa osaamisessan, kun sitä tuo esille ja pyytää omasta tekemisestään rakentavaa palautetta. Kun kehdataan enemmän, niin samalla kitkeytyy pois myös kateellisuus ja toisten mollaaminen. Väittäisin, että me kaikki olemme kuitenkin paljon onnellisempia, kun emme heijasta omaa osaamistamme kenenkään muun tekemisiin.

Joten kehdatkaa!

 

KIRJOITTANUT: ANNUKKA VIITANEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s