LAURA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun oven avaa löysään pilkulliseen paitaan pukeutunut vaaleahiuksinen nainen, jonka huulet ovat punaisella punatut, on varmaa, että oven on avannut Laura Satamo.

Satamo on suurimmalle osalle tuttu Mamma rimpuilee -blogista, jossa asiat esitetään pilke silmäkulmassa tehtynä rimpuiluna. “Mietin usein näkevätkö ihmiset minut tyyppinä, joka ei saa mistään kunnolla otetta”, Satamo miettii itseään blogin kautta. Oikeassa elämässä Satamo kuitenkin on median moniosaaja ja intohimoinen tasa-arvon kannattaja. Joka ei joudu rimpuilemaan.

Satamo ei koskaan ole käynyt media-alan koulutuksia ja onkin alkuperäiseltä ammatiltaan kirjanpitäjä. Median moniosaajaksi hän kasvoi omatoimisesti aloitettuaan bloggaamisen vuonna 2013, kun hän jäi esikoisen kanssa kotiin. “Kaikki mitä mä nyt teen, on oikeastaan blogin ansiota. Sieltä on poikinut ensin jotain ja sitten toista”, hän kertoo.

Satamo tekee työkseen käsikirjoituksia, konseptointeja, ohjaa, toimii tuottajana, ja hoitaa yritysten sisällöntuotantoa. Hän käy puhumassa eri yrityksille vaikuttajamarkkinoinnista, joka pitää sisällään niin bloggaajien, tubettajien, urheilijoiden ja erilaisten somehahmojen kautta tehtävää markkinointia. Satamon tämänhetkinen intohimo on sosiaalisen median sisällöntuottamisen workshopeissa, joita hän käy pitämässä.

Intohimoinen oikeudenmukaisuuden kannattaja

“Minua suututtaa vahvasti mustavalkoisuus, asioiden yksiuloittenen ajattelu ja näköalaton tuomitseminen. Tosi raivostuttavaa”, Satamo kertoo. “Varsinkin epätasa-arvo ja rasismi” hän jatkaa.

Laura Satamo on luonteeltaan hyvin räiskyvä ihminen ja hän on omien sanojensa mukaan joutunut tekemään töitä, ettei hän loukkaisi sarkastisella tyylillään ihmisiä ja pystyisi ottamaan kaikki huomioon. “Minä olen aina valmis kuulemaan asioista lisää ja muuttamaan omaa mielipidettäni, en jaksa sellasta tahallista ymmärtämättömyyttä. Ettei voitaisi ajaa muiden epätasa-arvossa olevien ihmisten asioita ja ihmisoikeuksia, vaikkei ne juuri itseään suoranaisesti koskettaisikaan”, hän sanoo ja kertoo esimerkiksi tällä hetkellä kuumana käyvän translain.

Trollaamisesta Satamo ei jaksa edes suuttua, sillä trollien mielipiteitä hän ei ota ollenkaan tosissaan. Vaikutusvaltaisten ihmisten tietämättömyys ja mustavalkoisuus sen sijaan saa Satamon veren kiehumaan. “Pitäisi aina olla valmis myöntämään omat erheensä ja muuttamaan näkökantaansa”.

Tyttöjen oikeuksien tukija

Plan Internationalin Tyttöjen oikeuksien tukijaksi Satamo päätyi blogiyhteistyön kautta. “Aina olen tyttöjen oikeuksien, tasa-arvon ja sukupuolisensitiivisyyden puolesta puhunut, vaikken en ehkä täysin perinteisellä tavalla. Enemmän sillä Mamma rimpuilee -tyylillä, eli pakinoiden”, Satamo kertoo.

Satamo pitää tyttöjen oikeuksina perusarvoja, kuten koulutuksen saaminen. “On ihan tutkittu juttu, että tyttöjen tasa-arvon kehittäminen sataa myös poikien laariin, eli se on kaikkien hyväksi. Varsinkin köyhimmissä maissa”, hän sanoo.

Maailmalla Satamo näkee tyttöjen oikeuksien puutteet erilaisina kuin Suomessa – köyhimmissä maissa tyttöjen koulutuksen pitäisi olla itsestäänselvyys. Satamo pitää ongelmana myös lapsiavioliittoja, joita pitäisi pystyä estämään mm. koulutuksen ja yleisen tiedonsaannin avulla.

Köyhimmissä maissa kehitys on hitaampaa kuin esimerkiksi Suomessa, eikä asiat etene yhtä nopeasti. Tyttöjen oikeudet kyllä edistyvät, mutta verkkaisesti.

“Vaikka ongelmat täällä ja maailmalla ovat hyvinkin erilaiset, ne eivät silti poissulje toisiaan. Jonkun asian edistäminen ei ole pois toisesta tärkeästä aiheesta”, Satamo toteaa ja jatkaa ”Jokainen voi alkaa tehdä työtä juuri sen itselleen tärkeän asian puolesta”.

Satamon mielestä on todella hienoa, että Suomessakin tehdään töitä tyttöjen oikeuksien eteen esimerkiksi seksuaalisen häirinnän, perheväkivallan ja tasa-arvon tiimoilta. Yhdeksi hyväksi tyttöjen eteen tehdyksi työksi Satamo nostaa Vaakakapinasta tutun Jenny Lehtisen työn “Nyt jo Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas ovat tehneet ihan huikeaa työtä kehopositiivusuuden eteen. Jos heidän linjaa jatketaan täällä, niin meillä on viiden vuoden kuluttua asiat paljon paremmalla mallilla kuin nyt.”

Satamon mukaan on hyvä, että vanhemmat ovat nykypäivänä alkaneet keskittymään enemmän niihin asioihin, joita lapsille sanotaan. “Ei meidän sukupolvelle ollut tyypillistä sanoa kotona, että ootpas ihana tai mitään sellaista. Lapset kasvoivat vain siinä vierellä, eikä kasvatukseen paljoa panostettu. Nyt perehdytään kasvatukseen enemmän ja vahvistetaan lapsen itsetuntoa jo kotona”, hän sanoo.

Pieniä suuria unelmia

Pienenä Satamo oli varma, että hänestä tulee näyttelijä. 15 vuoden kesäteatterinäytteleminen sai hänet vakuuttumaan alasta. Näyttelijää Satamosta ei kuitenkaan tullut.

Tällä hetkellä Satamon tulevaisuuden unelmat ovat arkisia ja pieniä. Niitä tulee ja menee, eivätkä kaikki ole suuren mittakaavan haaveita. “Olen aina haaveillut radiojuontajana olemisesta. Se on ollut toinen haaveammattini pienestä saakka ja sitä haluaisin ehkä joskus päästä kokeilemaan”, Satamo kertoo.

“Ja sit se puhuminen. Siitä minä olen tosi innostunu”, Satamo naurahtaa.

 

 

 

TEKSTI JA KUVA: ANNUKKA VIITANEN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s