Kotiyleisö janoaa jälleen kultaa

Mestaruuskrapula uhkaa leijonia

Matka kohti kotikisoja alkaa marraskuussa Karjala Turnauksella. Lätkäkausi huipentuu toukokuun 2012 kotikisoihin. Leijonat puolustavat mestaruutta menestyshaluisen kansan edessä. Antero Mertaranta muutti Yleltä Maikkarille selostamaan. Kaikki on siis valmiina, kun kiekko putoaa jäihin ja tällä kertaa hopea on häpeä.

Vuoden 2012 toukokuun neljäntenä alkavat jääkiekon MM-kisat ovat erikoiset monelta kannalta. Ensinnäkin ensimmäistä kertaa kisojen historiassa kisat ovat jaettu kahden maan kesken. Sekä Suomi että Ruotsi pääsevät isännöimään kisoja, ja sama tapa on myös 2013-kisoissa. Suomi on 2012 vetovastuussa, ja seuraavana kertana vetovastuu on Ruotsilla, mutta Leijonat pääsevät pelaamaan alkuerät Suomessa.

Toinen erikoisuus kisoissa on, että Suomi lähtee hallitsevana maailmanmestarina kisoihin puolustamaan mestaruutta. Viimeksi tämä on tapahtunut 1996 Wienin kisoissa. Silloin hallitseva mestari Suomi jäi puolivälieriin hävittyään Kanadalle. Nyt kuusitoista vuotta myöhemmin saman ei varmasti haluta toistuvan.

Kotikenttäetu ei ole jääkiekon MM-kisoissa samanlainen etu, kun monessa muussa lajissa. Kautta historian vain kolme joukkuetta on pystynyt kotiyleisön edessä mestaruuden voittamaan. Viimeksi tämä ihme on nähty 1986 kisoissa, kun Neuvostoliitto pystyi voittamaan Moskovassa pidetyissä kisoissa mestaruuden.

Suomi on viimeksi järjestänyt jääkiekkokisat vuonna 2003. Silloin Suomi putosi puolivälierä vaiheessa hävittyään Ruotsille. Ottelun draamaa lisäsi se, että Suomi johti ottelua jo 5-1, mutta hävisi lopulta 5-6.

Vuoden 2011 maailmanmestaruus sekoitti koko Suomen. Helsingissä kultaleijonia oli vastassa yli satatuhatta ihmistä.
Vuoden 2011 maailmanmestaruus sekoitti koko Suomen. Helsingissä kultaleijonia oli vastassa yli satatuhatta ihmistä.

Historia ei siis näytä hyvältä Leijonien suhteen, oli kyse sitten mestaruuden puolustamisesta tai kotikisoissa pelaamisesta. Tosin mestaruutta on päässyt Leijonat puolustamaan vain kerran, joten suuria johtopäätöksiä siitä ei tietenkään voi vetää. Kotikisoja on sen sijaan ennen ensi vuotta ollut kuusi kertaa. Suomi ei ole koskaan yltänyt mitalisijalle kotona, joten nyt olisi aika muuttaa tämä kohta historiassa. Kenties Suomi voisi ensi vuonna päästä neljäntenä maana juhlimaan kotikisoissa mestaruutta.

Tehtävä ei toki ole helppo. Suomalaisia huippupelaajia pelaa ympäri maailmaan ja jo heidän saaminen kisoihin rankan kauden jälkeen on haaste. Puhumattakaan Amerikassa pelaavista NHL-tähdistä, joilla voi olla vielä kausi kesken toukokuussa, kun MM-kisat pyörähtävät käyntiin. Vielä on siis vaikea spekuloida millaisella joukkueella Suomi lähtee mestaruutta puolustamaan. Toisaalta, viime vuoden joukkue oli ennakkoarvioissa heikko. SM-liigasta oli ennätysmäärä pelaajia, ja Suomen maalia ei vartioinut missään vaiheessa NHL-tason maalivahti.  Kuten aina, pelit pelataan kentällä eikä tilastoja kannata liikaa katsella.

Suomalaiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa. Viimeiset pari vuosikymmentä suomalainen urheilumaine on kärsinyt monessa lajissa. Kuitenkin jääkiekko on pitänyt pintansa. Mitaleja on tullut tasaiseen tahtiin, vaikka se kirkkain yleensä menee muille maille. Ei siis ole ihme, että media sekä kansa haluavat menestystä. Nälkähän tunnetusti kasvaa syödessä. Paineet ovat siis ensi vuonna todella suuret, ja keväällä sitten nähdään, kestääkö Leijonalauman pää vai joutuuko Suomi mestaruuskrapulan vaivaamana katsomaan mitalipelejä Hartwall-areenan katsomon puolelta.

Teksti: Laura Lahti

Kuva: Anna-Leena Suominen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s