Aurajoen kärkikaksikko

Turun halki virtaa Aurajoki. Kuljen joen rantaa pitkin ihmisvirran mukana kesäillassa. Kuulen kaukaa musiikkia, joka kantautuu jokilaivoista. Jokiranta alkaa täyttyä viikonlopun juhlijoista. Jokilaivat valaistaan iltaisin kauniisti ja tunnelmasta päätellen jokainen on löytänyt mieluisan laivan. Luin vuosi sitten Turkulaisesta artikkelin, joka paljasti Svarte Rudolfin Turun parhaimmaksi jokilaivaksi lukija-äänestyksen perusteella. Kuitenkin muutama kuukausi sitten samainen lehti julkaisi jutun, joka kertoi Donnan olevan tänä vuonna paras. Mikä tekee näistä kahdesta laivasta Turun kärkikaksikon?

Vuonna 1994, alun perin 1920-luvulla höyrylaivaksi rakennettu Svarte Rudolf rantautui Aurajoen rantaan ja siitä rakennettiin yksi Pohjoismaiden tyylikkäimmistä ravintolalaivoista. Haastattelen Svarte Rudolfissa työskentelevää tarjoilijaa. Istumme pienen pöydän ääreen baaritiskiä vastapäätä. Laivassa on tunnelmallinen valaistus ja vanhanaikainen sisustus täydentää kokonaisilmettä. Lämmin tunnelma ja iloinen henkilökunta saavat oloni kotoisaksi. Laivaan on saapunut tänään hieman iäkkäämpää asiakaskuntaa ja kuulen keskustelua lähimmistä pöydistä.

Tarjoilija Karin Backman kertoo, että Svarte Rudolfin sijainti Aurajoen varrella ja poikkeavuus muista ravintoloista laivana tekee paikasta viihtyisän. On totta, että jokimaisema ja konkreettisesti laivassa oleminen luo aivan erityistä tunnelmaa. Jokilaivat ovat täynnä tapahtumia kesäisin. Viihtyvyyden lisäämiseksi laivassa on kesäisin livemusiikkia. Backman lisää, että sijainti ja mahdollisuus terassilla ruokailemiseen vaikuttaa paljon asiakkaiden viihtyvyyteen. Viimeisenä Backman pohtii, miksi Svarte Rudolf on paras jokilaiva. Hänen mukaansa laiva sopii kaikille ja se, että laivassa on sekä ruokailu- että juomamahdollisuudet, tekevät Svartesta parhaan jokilaivan. Svarte Rudolf sopii Backmanin mielestä kaikenikäisille ja kaikki löytävät laivasta haluamansa.

Turkulainen.fi kertoo Donnan olevan jokilaivan aikakauden käynnistäjä kotiutuessaan Aurajokeen 25 vuotta sitten. Artikkelin mukaan laiva on tunnettu erityisesti musiikistaan. Tapaan Donnassa työskentelevän baarimikon Anna-Noora Vuorenpään. Vuorenpää kertoo, että Donna on paras jokilaiva siksi, että tunnelma ja musiikki ovat kohdillaan. Myös mahtava henkilökunta ja rempseä meininki kuuluvat listaan. Hänen mukaansa laivan henkilökunta on kuin yhtä perhettä ja hän uskoo sen vaikuttavan myös laivan yleiseen tunnelmaan. Vuorenpää kertoo kesän tapahtumista. Kesäisin laivassa soittaa Dj joka ilta keskiviikosta eteenpäin. Keskusteluumme liittyy turkulaisen ravintolan Blankon ravintolapäällikkö Jaana Heilimö. Heilimön mukaan laivan liikeidea on luotu laajalla skaalalla, jolloin se sopii mahdollisimman monelle asiakkaalle. Donnassa on hänen mukaansa huomioitu erinomaisesti se, että näkymät pääsevät oikeuksiinsa laivasta.

Pääsin pintaa syvemmälle vieraillessani laivoissa. Kohtasin persoonallisia ihmisiä ja opin laivojen historiasta. Molemmissa laivoissa asiakkaisiin, sekä työhön suhtaudutaan intohimolla. Svarte Rudolfissa tuotiin upeasti vanhanaikainen tunnelma esille, kun taas Donnassa sai kokea nuorekkaan ilmapiirin. Laivoissa musiikit on valittu kohderyhmän mukaan ja tunnelma rakennettu laivan imagon mukaiseksi. Oikeastaan on kyse siitä, haluaako asiakas ruokailemaan tasokkaasti vanhanajan tunnelmiin, vai haluaako hän parille lasilliselle hyvä musiikin pariin. Päätös siitä, kumpi on parempi laiva, syntyy kokemuksista. Sain molemmista laivoista yhtä paljon yhtä hyviä kokemuksia. Mitä Turku olisikaan ilman jokilaivoja?

 

 

Teksti: Sofia Pulkkinen

Kuvat: Emma Virtanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s