Auringon perässä töihin

 

Turun Aurajoen ranta täyttyy kesäisin ihmisistä. Huhtikuun lopusta aina syyskuun alkuun aurinko houkuttelee esiin lomaa viettäviä kaupunkilaisia ja elämyksiä jahtaavia turisteja. Tunnelma jokirannassa on lomasesongille tyypillisesti rentoutunut. Ihmisten päiväohjelmaan kuuluu joutenoloa, ystävien kanssa istuskelua ja Turun ravintolakulttuuriin tutustumista. Kaikki jokirannassa liikkuvat eivät kuitenkaan ole lomalla. Katukuvaan kuuluvat kesäisin kiireiset ravintola-alan ammattilaiset, jotka paiskivat töitä niin pitkään, kuin aurinkoa vain riittää.

IMG_9824
Heidi Saarijärven kesät poikkeavat talvista kuin – no, kesä talvesta. Erityispedagogiikan opiskelija toimii kesäkaudella vuorovastaavana kiireisessä ravintolassa. Työ on helppo yhdistää opiskeluun, sillä ravintola on auki vain muutaman aurinkoisen kuukauden vuodessa.

 

Kesäsesongin aikaan jokirantaan ilmestyy satoja sesonkityöläisiä. Työnvälitysfirmat houkuttelevat työntekijöitä samaan tapaan kuin turistejakin. Luvassa on auringonpaistetta, eksoottisia työvuoroja höyrylaivan kannella ja mahdollisuus tuoda oma lisänsä yhteen eteläisen Suomen kansainvälisimmistä turistikohteista.

 

Muiden ihmisten viettäessä verkkaisia lomapäiviä sesonkityöläisten arki on usein raskasta. Töitä tehdään vaikka kellon ympäri ja seitsemänä päivänä  viikossa, jos sää niin sallii. Toimenkuvaan kuuluu oluen tai pullanmyynnin ohella kuormanpurkua, terassikalusteiden roudausta ja saaristoristeilyjä myyvällä laivalla aluksen vapauttaminen laiturista. Kesäkuumalla saunaksi muuttuvassa työkopissa tunnelma voi usein kiireisinä päivinä kiristyä, jolloin asiakaspalveluhymykin käy työstä. Kesäloma on usealle tuntematon käsite. Vapaapäiviä vietetään usein vasta auringon kanssa samaan aikaan.

IMG_9856
Katri Heiskanen on viihtynyt kauniissa kesätyöympäristössään kaksitoista vuotta. ”Tässä on ihana tehdä töitä, tämä on tällaista rentoa kesähommaa. Asiakkaat ovat aivan ihania.” Lastentarhaopettajaksi opiskeleva Heiskanen keskittyy talvisin oman alansa töihin.
IMG_9843
Niko Ekqvist ei näe itseään sesonkityöläisenä, sillä osaomistajana useampaa ravintolaa pyörittävällä firmalla riittää kiireisiä aikoja vuoden ympäri.

Kesäsesonki ei kuitenkaan pidä työntekijöitä kiireisinä ympäri vuoden. Sama henkilö, joka hymyilee jäätelökioskin luukulla, saattaa talvisin päntätä yhteisöpedagogin opintoja. Painavia lautasia taitavasti neljä kerrallaan tasapainotteleva tarjoilija seuraa rinkka selässä aurinkoa pitkän talven ajaksi maailmalle. Kiireisellä jokilaivalla oluthanaa käyttelevä baarimikko istuu talveksi työpöydän ääreen hoitamaan firman markkinointia. Viiniasiantuntija tyylikkäästä ravintolalaivasta vaihtaa sandaalit talvikenkiin ja suuntaa pohjoisen hiihtokeskukseen suosittelemaan viinivaihtoehtoja poronlihalle.

IMG_9806
Sara Mellin ei juurikaan vietä vapaapäiviä kesäisin. ”Otan vuoden kerrallaan. Kesät teen töitä, loppuvuoden matkustelen. Viime talven vietin Espanjassa, tänä vuonna suuntaan Aasiaan.”

 

Auringon pistäessä pillit pussiin sesongin päätteeksi, myös työntekijät pakkaavat tavaransa. Jokiranta hiljenee talvilevolle odottamaan seuraavaa kevättä, jolloin Turun kesätunnelma viritetään uudelleen käyntiin.

IMG_9785_1
Ida Myllyoja viettää Turussa jo kolmatta kesää. Jäätelönmyyjän työ ole niin rentoa, kuin miltä se ensin vaikutti. Talvet kuluvat yleensä muissa kaupan alan töissä.

 

Jenni Hernandez

Saila Björklund

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s