Hetken mielijohteesta Metalliartesaaniksi

Ahjo sytytetään, metalli hehkuu punaisena ja vasara heiluu. Metalliartesaani Jaakko Rajala ryhtyy hommiin. Pari minuuttia ja metallin pala on muuttunut muodokkaaksi lonkeroksi, joka on osa naulakkoa.

kollaasi

Rajala työn touhussa.

Sepän työ ei tullut Rajalalle itsestään selvyytenä. Hän opiskeli media-assistentiksi, mutta päätti myöhemmin hetken mielijohteesta opiskella itsensä metalliartesaaniksi. Opintojensa jälkeen hän päätti perustaa oman yrityksensä. “Yrityksen perustaminen oli aluksi haastavaa, koska tuloja ei tullut paljoa, mutta onneksi oli toinen vakituinen työ teatterissa”, Rajala kertoo.

henkilokuva-1-kolaasi

Jaakko Rajala

Rajalan paja on pieni, mutta se sisältää paljon työvälineitä. Pajalta löytyy sepän perustarvikkeet eli vasara, alasin ja ahjo. Hänellä on myös muita työvälineitä, jotka helpottavat Rajalan työtä, esim. hiekkapuhallin, hitsauskoneita ja muita vempeleitä. Rajala kertoo, että työtavat ovat muuttuneet ja hän haluaa oppia aina uusia tapoja työstää materiaalia. ’’Yhden lusikan tekoon meni noin 21 minuuttia, mutta työtapojen kehityttyä pitäisi mitata uusi aika’’, Rajala myhäilee.

yleisnakyma

Yleiskuva pajasta.

Rajala tekee tilaustöitä ja teatteriin lavasteita. Tilaustyöt ovat yleensä lusikat, korut ja muut taonta-tehtävät. ’’Taonta hommat ovat intensiivistä ja fyysistä hommaa, mutta yksinäistä. ’’Teatteri lavasteiden teossa on omat hyvät puolensa. Vaikka lavasteiden teko on putkirungon hitsausta ja pulttien kiinnitystä, Rajalan mielestä on mukavaa nähdä oma työpanos valmiina näytelmässä. ’’Teatteri töissä pitää ottaa huomioon lavasteiden siirtäminen ja purkaminen. Nämä asiat tuovat omat haasteensa.’’

kakkulapiot-pulloteline-kolaasi

Vasemmalla puolella kaksi kakkulapiota ja oikealla pulloteline. 

Nykyään sepän työ on enemmän taide ja sisustus painotteista. Monet tykkäävät rujosta ja taotun näköisestä, mutta Rajala yrittää päästä tästä eroon. Hän kertoo viimeistelevänsä töitänsä ja käyttävänsä materiaaleja, jotka saavat hänen työnsä erottumaan muista. Ennen vanhaan käsin tehdyt työt tehdään nykyisin koneilla, koska se on tehokkaampaa. ’’Yritän aina kehittää työmenetelmiä hankkimalla uusia laitteita ja testaamalla mikä on parasta. Yleensä se maksaa itsensä takaisin.’’, Rajala toteaa.

maskit

Vasemmalla teline jota Rajala käyttää markkinoilla esitelläkseen töitänsä. Oikealla keskeneräinen taideprojekti.

 

’’Haluan tehdä sellaista mikä näyttää muotokieleltään soljuvalta ja haluan työn näyttävän siltä, että se voisi pompata eloon’’, Rajala kertoo. Rajalan tyyli eroaa muiden seppien töistä, koska hän lisää tuotteisiin kissan naamoja ja lonkeroita. Tuotteisiin tulee tällöin Rajalan oma leima. ‘’Saan lisämotivaatiota tehdä töitä kun ihmiset markkinoilla tulevat kehumaan, että työni ovat ainutlaatuisia ja hienoja’’, hän kertoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s